עד כמה הקיימות חשובה במפעל שלך? מסתבר שבפולירם היא חשובה מאוד! החברה עשתה צעדים משמעותיים בתחום החל מרכישת קווים חדשים וכלה במפעל שלם שמתמחה בכך
על מיחזור מדובר רבות בתעשייה. זו האג'נדה המובילה בתערוכת ה-K הקרובה, ולאלו שזוכרים – גם זאת שלפניה. מספיק לעלעל בכתבות המתפרסמות אצלנו כדי לראות את היקף העיסוק בתחום.
ואכן כל חברה עושה את ההשתדלות שלה בתחום. חלק ממחזרות פחת מפעלי, חלק משפרות יעילות אנרגטית, חלק מטפלות בממסים ובנדיפים וחלק משלבות חומרים ממקור מתחדש או מתכלה.
חברת פולירם נמצאת בצומת חשוב בתעשייה שלנו כספקית חומרי גלם מובילה. על כן, לא הסתפקה רק בצעדים המוזכרים למעלה והגדילה לעשות הרבה לקידום מיחזור וקיימות. בסוף 2019 רכשה החברה את מפעל PETLON באנגליה שעיקר מיקודו הוא מיחזור ניילון ו-PET. מאז רכשה מספר קווים לאתריה בעולם וכן בישראל לקידום מיחזור. גם המפעל הגרמני MCT שרכשה החברה רק לפני מספר חודשים מקדם את הנושא. מכיוון שתמונה אחת שווה יותר מ-1000 מילים מספיק להסתכל על המפעל בגרמניה ממעוף הרחפן של יובל פלג, מנכ"ל פולירם. שדה הלוחות הסולריים המצפה אותו בכל פינת גג בולט לעין וממחיש עד כמה נושא הקיימות אכן מוטמע חזק בערכי החברה.
נפרט כאן על פעילות החברה בשלושה אתרי ייצור מרכזיים: ישראל, אנגליה וגרמניה.
מקדמים חומרים הנדסיים ממוחזרים באתר בישראל
באתר הייצור בישראל עושה פולירם מאמצים לייצור חומרים הנדסיים מחומרים ממוחזרים. "מדובר על מוצרים מסחריים בעלי תכונות הדירות", מספר עמית קורן, סמנכ"ל מכירות שוק מקומי. "הם מבוססים בעיקר על PC, PA6 ו-PA6,6, חלקם לבנים וחלקם שחורים. החומר הממוחזר מגיע מפחת עצמי שנוצר אצלנו בייצור וכן מפחת שאנו דואגים להביא ממקורות נוספים בעולם. העלויות של חומרים אלו לא זניחות. הביקוש אליהם גבוה בגלל הרגולציות שנכנסות לתוקף ולעיתים הם יקרים יותר מחומרים בתוליים. למרות זאת חשוב לנו לקדם את הנושא ואנו רואים דרישה למוצרים אלו בעיקר בתעשיית הבניה והחשמל בארץ".
פרויקטים נוספים כוללים עבודה עם חומרים ממוחזרים לאחר שימוש לקוח (PCR), וכן שילוב חומרים ממקור ביולוגי מתחדש כדוגמת ניילון 11 וניילון 12. "אנחנו מתאימים עצמו לדרישת לקוח ולדרישת הפרויקט. סל הפתרונות שלנו מגוון וקיימים מספר פרויקטים בהתהוות", מסכם עמית.
קווים חדשים המאופיינים לטיפול בחומר ממוחזר
העבודה עם חומרים ממוחזרים דורשת התארגנות לא רק על מקורות חומר הגלם אלא גם ברמת המיכון. "מוצרים ממוחזרים דורשים אפיון קו אחר וכוללים גלאי מתכות, אזורים לנידוף גזים וברגים מותאמים. לטובת הנושא רכשנו קו ייעודי למיחזור שכבר נמצא אצלנו ברם און. הוא משמש למיחזור מעגלי: אנחנו אוספים פחתים ופסולים מהלקוחות שלנו בישראל, ממחזרים ומשדרגים את החומר תוך כדי התרכוב ומתאימים את תכונותיו בהתאם לדרישת הלקוח. כל לקוח יכול לקבל בשיטה כזו את הפחת שלו להמשך ייצור ללא איבוד של גרגר אחד בדרך".
למה חייבים לעבור דרככם? למה לא ניתן למחזר ישירות על קו הייצור על ידי מגרסה ולהחזיר לתהליך?
"בשונה מפוליאולפינים", מסביר עמית, "תכונות החומר ההנדסי חשובות מאוד למוצר הסופי ולא ניתן להתפשר עליהן. בנוסף, מבחינה רגולטורית לא ניתן למחזר פחת עצמאית בתחומים הדורשים אישור למגע עם מי שתיה או מזון. בתהליך המיחזור אנחנו משקיעים מאמץ גדול לשדרוג החומר. תהליך העיבוד גורם לדגרדציה ועל מנת להתגבר עליה אנחנו מוסיפים תוספים פונקציונאליים כמו משפרי אימפקט, זרימה, מייצבי UV ונוספים. אלו משיבים לחומר את תכונותיו. במקרים בהם החומר הממוחזר בכל זאת לא מגיע לתכונות זהות לחומר הבתולי, הוא עובר לייעוד אחר ומשמש לייצור מוצרים שפחות רגישים".
מגיעים למוצר בעל אפס פליטות פחמן – שיתוף עם UBQ
אחד מפרויקטי הדגל שמציגה פולירם הוא שיתוף פעולה מעניין עם חברת הזנק ישראלית UBQ הזוכה להכרה עולמית נרחבת. "בשנים האחרונות ביצענו עבור החברה מספר פרוייקטים ללקוחות קצה. רובם בחו"ל, לא מעט מהם לתעשיית הרכב. לחומר המצע של UBQ אנחנו מבצעים תיסוף ותרכוב ומוציאים אותו כקומפאונד בתצורת גרגרים מוכנים לעבודה. המטריצות מבוססות PE, PP ואפילו ABS. לאורך העבודה המשותפת צברנו המון ניסיון בעבודה עם חומרי UBQ. אנחנו יודעים להתגבר על האתגרים שבחומר, כמו רגישות תרמית ושאריות אורגניות. ארגז הכלים המוכר לנו מעולמות התרכוב עוזר לנו בכך. יש לנו יכולת לשלוט על אחוז ה-UBQ במוצר הסופי ועל תכונות החומר. חשוב להגיד כי טביעת הפחמן של UBQ שלילית. המשמעות היא ששילוב כ-20% UQB במוצר הסופי מביאים את המוצר לאפס פליטת פחמן וזה מאוד משמעותי!"
מיחזור PET ו-PA מחומרים לאחר השימוש במפעל באנגליה
אתר פולירם שבאנגליה מיועד כמעט כולו לפעילות מיחזור. למפעל מגיעים חומרים ממוחזרים לאחר שימוש צרכי (PET, PA) שעברו מיון וגריסה. אלו ממשיכים אצלנו לתרכוב ושדרוג על מנת לשרת מגוון תעשיות: החל מתחום הריהוט כמו גלגלים מניילון ממוחזר, מוצרי צריכה כמו מחסניות צבע ליצרניות מדפסות מהמובילות בעולם וגם בתחום הרכב בדמות בולמי זעזועים מניילון ממוחזר עם סיבי זכוכית.
תחום הקיימות והסביבה מקבל בפולירם התייחסות היקפית ולא מתבטא רק בחומרי הגלם. מקורות האנרגיה של המפעל באנגליה מגיעים ממקורות ירוקים ועל כך זכה המפעל בתעודת הסמכה מיוחדת, גם המים עוברים שימוש במעגל סגור וטיפול בזיהומים.
"גם למפעל באנגליה רכשנו קו חדש לחיזוק יכולות המיחזור", מספר עמית. "הוא נמצא שם בעבודה לצד קווים קיימים. יכולות מיחזור ה-PET שקיימות באתר באנגליה ייחודיות לקבוצת פולירם כולה".
מגדילים את סל המוצרים לתעשייה הרכב – ומציעים אלסטומרים ממוחזרים
התוספת החדשה ביותר בפולירם היא המפעל הגרמני MCT שנרכש במרץ 2022. המפעל מתמקד בתעשיית הרכב ומייצר בעיקר גומי תרמופלסטי וגם תרכובים תרמופלסטיים. אלו מהווים השלמה לסל המוצרים של פולירם בתחום הרכב. בניהם ניתן למצוא את משפחת Karilen-P המבוססת על PP ממוחזר או בתולי בתוספת מלאנים וכן את Karilen-E, משפחה של אלסטומרים (SBS ו-SEBS) במגוון רמות קושי.
בראשון לאפריל השנה נכנס לתוקף בבריטניה PPT (Plastic Packaging Tax) שמחייב 30% חומר ממוחזר מהרכב החומרים שמשמשים לאריזות פלסטיות. מי שלא יעמוד בכך ישלם כנס של 200£ /טון. אירופה גם מקדמת רגולציות דומות.
כל אלו העלו מאוד את המוטיבציה של היצרנים לשימוש בחומר ממוחזר. במפעל בגרמניה אנחנו מציעים גם חומרים ממוחזרים מבוססי PCR וגם חומרים ממוחזרים מבוססי פסולת תעשייתית. המוצרים האלו משתלבים בפנים ומחוץ לרכב. השוק הגרמני מאוד מאורגן, פחת מפעלי מתקבל בצורה מאוד מסודרת ואיכות החומר הממוחזר שמפיקים ממנו בהתאם".
מוזמנים לבקר את פולירם בתערוכה ה-K הקרובה: Hall 8a / K05