תהליך הכנסת מלאנים ליריעות תלוי בקריטריונים רבים, וההתאמה יכולה להיות מורכבת. בואו לגלות מהם ארבעת סוגי המלאנים המומלצים בתעשיית האריזה
מגוון סוגי האריזות הקיימות השוק רחב, ובקלות אפשר ללכת לאיבוד בין אפשרויות חומרי הגלם לאריזה השונות. פעמים רבות, קיים שימוש במלאנים המוכנסים לאריזה. הסיבות מגוונות: הענקת תכונות מכאניות ליריעה, צביעה ואף הוזלת עלויות, שכן עלות המלאנים בדרך כלל פחותה מעלות החומר הפלסטי.
עם 14 שנות ניסיון, EuroPlas הווייטנאמית נחשבת לאחת מחמשת יצרניות המלאנים המובילה בעולם. תרכיזי הגיר שלה זמינים ביותר מ-80 מדינות ברחבי העולם. הם נמצאים בשימוש בתעשיות רבות, במיוחד בתחום האריזה הנחשב לצרכן גיר עיקרי. סוג התוסף הנצרך משתנה בין מוצר למוצר בגלל ההבדלים במאפיינים ובדרישות הטכניות שלהם. נפרט כאן מהם סוגי המלאנים הנפוצים לאריזות.
מלאן גיר על בסיס PE
מלאן זה עשוי מפוליאתילן (PE), גיר (CaCO3) ותוספים אחרים (תמונה 1). הוא נפוץ במיוחד בניפוח יריעות, ויכול להוות עד מעל ל-70% מהמשקל האריזה הכוללת. על כן הוא מפחית את כמות הפלסטיק ומסייע בחיסכון בעלויות. בנוסף, הודות למוליכות החום הטובה שלו, ניתן לקצר את זמני המחזור עקב הגעה מהירה יותר להיתך בעת הייצור, ולשיפור בתכונות המכניות של המוצר הסופי (חוזק נגיפה, עמידות בפני קרע). תרכיזי גיר נמצאים בשימוש נרחב ביישומים רבים בתחומי אריזה כגון: שקי קניות, שקיות אשפה, שקי PP ארוגים, יריעות רב-שכבתיות ועוד.
מלאן גיר על בסיס PP
מלאן זה מבוסס על פוליפרופילן (PP), גיר ותוספים אחרים. תכונותיו דומות למלאן על בסיס פוליאתילן, אך הוא מעט קשיח יותר ועמיד יותר בחום. התוסף משמש בדרך כלל בשקי PP ארוגים וגם במוצרים לא ארוגים במטרה להפחית את עלות הייצור ולמזער את השימוש במשאבים פוסיליים מוגבלים.
מלאנים שקופים
מלאן נוסף זה שקוף ומבוסס על שילוב של BaSO4 (בריום סולפט) או Na2SO4 (נתרן סולפט) עם פולימריים (PE, PP) ותוספים אחרים. הוא משפר מאפיינים כגון: קשיחות, תכונות מכניות (חוזק נגיפה, חוזק כפיפה), עמידות בפני קרעים והכי חשוב אופטיקה ומקנה למוצר תכונות בהירות ושקיפות. השימוש בו גם מקצר את הזמן המחזור הנדרש, ובכך מקל על יעילות הייצור. הוא נמצא בשימוש נרחב ביישומים כגון יריעות אריזה, מכלים, בקבוקים, פחיות ועוד.
מלאנים על בסיס פולימר מתכלה
מלאנים אלו מבוססים על גיר וביו-פלסטיק. הרכב זה הופך אותם לידידותיים לחלוטין לסביבה והם יתכלו ביחד עם האריזה כולה. הם מקנים לאריזה קשיחות ועמידות גבוהה בפני קרעים. בשונה מסוגים מסויימים של ביו-פלסטיק, התוספים עמידים גם בנוכחות מים. יתרון זה הופך אותם למתאימים במיוחד עבור מוצרים חד פעמיים (סכו"ם, כוסות, קופסאות, יריעות אריזה ועוד). הם מתפקדים גם כמשפרי עיבוד (PA) ובתהליכי ניפוח יריעות מונעים הידבקות בין שכבות ומגבירים את יעילות הייצור.
למה כדאי לשים לב בבחירת מלאן ליישומי אריזה?
למציאת המלאן המתאים, ננסה ראשית לענות על ארבעה שאלות:
- מהו המוצר הסופי שלך? לכל סוג מוצר דרישות טכניות שונות ורק מספר מסוים של תרכיזי גיר יכולים לעמוד בהן.
- באיזה סוג של חומר גלם משתמשים? טמפרטורת העיבוד משתנה בין חומרי גלם שונים, כך שזה יכול להיות קריטי אם לתוסף המוטמע יש נקודת התכה נמוכה יותר מחומר הגלם הפולימרי.
- מהו עובי יריעת האריזה? חשוב ביותר ליידע את הספק בעובי היריעה. אם היא עבה, אחוז השימוש במלאן יהיה גדול יותר מאשר ביריעה דקה וכן יש להתאים את גודל החלקיקים.
- עד כמה היריעה שקופה? היות והמלאנים יכולים לפגוע בשקיפות היריעה, יש לתת את הדעת על אחוז השימוש הנכון שאינו פוגע בתכונות האופטיות.
למידע נוסף:
SJD, אילן אשכנזי, [email protected] ,054-464-7801