ריח יכול לגרום לנו לתחושה נעימה וזיכרונות טובים או להיפך, לתחושת דחייה וגועל. בעולם שבו לא הכל בעל ניחוח וורדים, לעיתים יש צורך להקטין או לספוח ריחות לא נעימים. למטרה זו נרתמת כפרית ומציעה מגוון מוצרים לנטרול הריח
חמישה חושים יש לבני האדם: ראייה, שמיעה, ריח, טעם ומישוש. מבין כולם, חוש הריח הינו החוש "הכימי" ביותר. לניחוח מסוים יש את היכולת לעורר בנו זיכרון, כמיהה, געגוע או לחילופין, דחייה וגועל. חוש זה הנו אחד מהמפותחים שיש ולאדם הממוצע יש יכולת להבחין ב-10 בחזקת 12 ריחות שונים.
חוש הריח מופעל ע"י כימיקלים נדיפים הנישאים באוויר הנקלטים בקולטנים מיוחדים (Olfactory cells) הנמצאים באף. אלו מעבירים את המידע למוח אשר מעבד אותו ובהתאם למידע הנקלט מפעיל את הגוף. הריח יכול להיות נעים – בושם או ניחוח או לחלופין רע – צחנה או סירחון.
קיימים כימיקלים ריחניים רבים:
- מולקולות המכילות גופרית: אליצין (שום), H2S
- מולקולות המכילות חנקן או אמינים: אמוניה, ניקוטין
- חומצות בעלות משקל מולקולרי נמוך: חומצה איזוולארית (זיעה), חומצה בוטנואית (ריח גוף)
- כמו כן קיימים גם כימיקלים נוספים כגון: אוזון, תיואסטרים, מרקפטנים ועוד.
ריח וכלכלה מעגלית
בעידן הכלכלה המעגלית עולה באופן משמעותי החשיבות של מיחזור פלסטיק. אחת הבעיות שיכולות לצוץ בעת מיחזור הפלסטיק היא ריח רע שנלווה למוצר הממוחזר הסופי הנובע כתוצאה מתהליכי פירוק או אינטראקציה בשילוב של חומרים שונים או בעיבוד חוזר של חומרי גלם שונים הנמצאים במוצר הממוחזר.
קיימות מספר טכנולוגיות לספיחה או מיסוך ריחות, לדוגמה שימוש בפחם פעיל, זאוליטים, או אנזימים שונים. אחת השיטות הנפוצות היא הורדת כמות הגז הנדיף נושא הריח המשתחרר לאוויר, שיטה נוספת משנה את הגז המשתחרר מבחינה כימית והופכת אותו לנעים יותר. אפשרות נוספת היא לספוח את הריח או לנטרל אותו. את החומרים סופחי או מנטרלי הריח ניתן לשלב בתוך תרכיז או בתוך הפולימר עצמו.
פתרונות כפרית לנטרול הריח
כפרית משיקה סל מוצרים לטיפול בנטרול ריחות כתלות בפולימר ובמולקולות הנדיפות בהן יש לטפל. השימושים העיקריים הם בתעשיית אריזת המזון או במוצרים בהם יש שימוש ניכר בפסולת למיחזור:
- שיפור ריח עבור אריזות לתעשיית המזון והרפואה.
- ספיחת ריחות הנגרמים כתוצאה מהמוצר הנארז כגון: דגים, שום, בצל ועוד.
- צמצום ריחות של מוצרים ממוחזרים.
סל המוצרים:
ONC-1000PBLL-1 ו- ONC-1000PB-1 – סופחי ריח המבוססים על קשירה כימית למולקולות הריח. אלו מיועדים לנטרול כימיקלים נדיפים כגון: מרקפטנים,H2S ומולקולות המכילות אמינים. ניתן להשתמש בהם בפולימרים רבים כדוגמת: PVC רך, PP, ניילון 6 ופוליאולפינים נוספים. כמו כן, ניתן להשתמש בהם בעת מיחזור פולימרים.
GAC-1000-3 – סופח ריח וגזים המבוסס על ספיחה ולכידת מולקולות הריח בנקבוביות. מיועד לפוליאולפינים. המולקולה הפעילה בו בעלת שטח פנים גדול הסופחת בקלות גזים שונים וכולאת אותם בתוך מטריצת הפולימר ועל ידי כך מצמצמת בצורה משמעותית את הריחות המשתחררים מהמוצר הסופי.
למידע נוסף:
רועי לוי, 054-648-7367, [email protected]