גל מיחזור הפלסטיק מסוג ,Post Consumer Material, PCM שוטף את אירופה וגם ישראל לא נשארת מאחור. אמניר מיחזור פלסטיק מובילה את התחום עם טכנולוגיות מתקדמות ומערך איסוף המביאים לחומר איכותי
תחום המיחזור בישראל בתנופה. תנופה זו נראתה ביתר שאת בתחום מיחזור ה-PET בישראל אותו סקרנו לעומק ועכשיו נראה שגם תחום ה-PE לא נשאר מאחור.
אחת החברות המובילות בתחום זה בישראל היא אמניר – מיחזור פלסטיק. החברה אומנם וותיקה ומוכרת, בין היתר בפעילותה במיחזור הנייר, אבל השינויים הרגולטורים האחרונים הביאו אותה לבצע שינויים משמעותיים בקו מיחזור הפלסטיק שלה.
עוברים למיחזור פסולת לאחר שימוש צרכני – PCM
עד לפני מספר שנים, התמקדה פעילות החברה בעיקר בפחת פלסטיק מפעלי, PIM (Post Industrial Material). לפני כחמש שנים, במהלך פורץ דרך, הוחלט בחברה להשקיע בקו מתקדם המתאים עצמו למיחזור LDPE שמקורו מפסולת לאחר שימוש צרכני, PCM(Post Consumer Material). הסיבה העיקרית למהלך זה היא החלטת הרגולטור שלא להחשיב יותר תהליך מיחזור של פסולת פנים מפעלית כחומר ממוחזר.
כיום מהווה אמניר את מפעל המיחזור המוביל בישראל למחזור LDPE שמקורו מ-PCM. החומר הממוחזר נמכר ללקוחות מענפי ייצור מגוונים ומשמש חזרה לייצור צנרות חשמל ותקשורת, ולאחרונה אף למפעלי ניפוח היריעות. כך תורמת החברה למודל הכלכלה המעגלית, דבר התואם לערכי קבוצת נייר חדרה כולה.
מדוע הרגולטור מתעקש על הגדרה שונה של פסולת PCR לעומת פסולת פנים מפעלית?
למיחזור PCM ישנם מספר יתרונות סביבתיים וכלכליים על פני מיחזור PIM (פחתי תעשייה). ראשית, במיחזור PCM ניתן להציע חומר סופי במחיר נמוך יותר בהשוואה לחומר ממוחזר שמקורו ב-PIM. יתרון נוסף הוא שמיחזור פסולת PCM נחשב ל"מיחזור קלאסי". המוצר הממוחזר סיים את שימושו ביעד הסופי ועל כן התועלת הסביבתית במיחזורו גדולה יותר. בניגוד לכך, פסולת פנים מפעלית לא הגיעה לשימושה הסופי ועל כן מיחזורה פחות תורם סביבתית.
מסיבה זו, ממשלות רבות בעולם המערבי וכן קונצרנים בינלאומיים גדולים מענף הקמעונאות החלו להדגיש שהם מעוניינים במיחזור פסולת פלסטיק מסוג PCM, ולא PIM. ממשלות באיחוד האירופאי כבר החלו בהליך חקיקה אשר יקנוס יצרני אריזות פלסטיק שלא יטמיעו כ-20% ואף כ-30% חומר ממוחזר PCM באריזותיהם. הדבר נכון גם לקונצרנים בינלאומיים גדולים מענף הקמעונאות שלקחו על עצמם מחוייבות דומה ואף מאתגרת יותר. כמובן שיעדים אלו יחייבו בסופו של דבר גם את מפעלי יצור אריזות הפלסטיק הגמישות לפעול בהתאם.
אילו התאמות צריך לעדות על מנת למחזר PCM?
LDPE שמקורו פסולת לאחר שימוש צרכני מאתגר יותר למיחזור. האתגר המרכזי הוא שהפסולות מהן הוא מורכב מגיעות ממקורות שונים, רבים ולא ידועים, שחלקם אף באיכות נמוכה. תכונה זו גורמת לכך שפלסטיק ממוחזר יהיה לרוב בעל טווח זרימה רחב יותר ולעיתים אף עלול לסבול מבעיות לכלוך.
תהליכי הניקיונות המקדימים חשובים יותר ומשפיעים על איכות החומר המתקבל. על מנת לעמוד במשימה רכשה אמניר ציוד מהחברות המובילות בעולם. את ציוד הניקוי המקדים רכשו מחברת SOREMA ואת ציוד המיחזור והגרעון רכשו מהמובילה העולמית EREMA.
פתרונות אלו לא היו בנמצא בארץ ומהווים בשורה של ממש מבחינת איכות החומר הממוחזר המתקבל. מערך האיסוף הישיר של החברה מרכז פסולת יריעות LDPE מיריעות שרינק וסטרץ' מלקוחות שונים ומגוונים מענפי המסחר והתעשייה. פסולת פלסטיק זו מוגדרת על ידי תקן ISO 14021 כפסולת מסוג PCM ובכך יכולה גם היא להיחשב החומר ממוחזר מבחינה רגולטורית.
איך מתמודדים עם אתגרי המיחזור?
שילוב של מספר פעילויות מפתח לאורך שרשרת המיחזור, אותם אימצה אמניר, הצליחו להביא לתהליך מיחזור איכותי. ראשית, לאמניר מערך איסוף עצמאי הכולל בקרה ושליטה על מקורות פסולת הפלסטיק השונים המגיעים למפעל המיחזור. נושא זה חשוב במיוחד היום ואיכות חומר הגלם היא הנקודה החשובה ביותר המשפיעה על איכותו.
שנית, בתהליך הייצור הוטמע ציוד שטיפה ייעודי ומתקדם שתפקידו לטפל בפסולות PCM יחד עם פילטר מיוחד מסוג לייזר דיסק במערך האקסטרוזיה. במקרים שבהם יש צורך בייצור חומרים נקיים יותר לענף ניפוח היריעות, משתמשת החברה בפילטר נוסף בהמשך התהליך (BackFlash). על מנת לסגור את המעגל ולתת מענה לאורך כל השרשרת, הוקם מערך איכות של בדיקות מעבדה מקיפות לכל מנת ייצור הכולל בדיקות זרימה, צפיפות ופילטר טסט לבחינת רמת הניקיון של החומרים הממוחזרים.
הצלחה זו בשילוב חומר ממוחזר בתהליכי ניפוח יריעות הרגישים במיוחד לאיכות החומר מהווה סמן איכות מובהק לתהליך. על פי נתוני החברה, הדרישה במפעלים אילו ל–PCM הינה בעלת הצמיחה הגבוהה ביותר בשוק והחברה מקבלת מהן פניות רבות לפעילות זו.
פועלים לפני הרגולציה המחייבת
"לא פעם אנו רואים שישראל מקווה לחקות את המתרחש באירופה בכל נושא הקיימות והסביבה", אומר לנו אוהד אגרנט, מנהל שיווק ומכירות באמניר פלסטיק. "אנו פועלים בתחום עוד לפני שהרגולציה כאן תהפוך למחייבת. יחד עם זאת, אנחנו מקווים שהממשלה החדשה תפעל ליישם את טיוטת החקיקה האירופאית בנושא הטמעת פלסטיק ממוחזר מסוג PCM באריזות פלסטיק. בכל מקרה, דעו שאם יש לכם פסולת פלסטיק שכזו למיחזור, או אם אתם צריכים חומרים איכותיים ממוחזרים, יש לנו כבר פתרון קיים וזמין".
למידע נוסף:
אוהד אגרנט, מנהל מכירות ושיווק אמניר פלסטיק, [email protected], 052-331–1015