מסכמים שנה עם תוסף – ומסתכלים קדימה ל-2021

תעשיית הפלסטיק המקומית והעולמית לא סבלה הרבה ממשבר הקורונה, ותחומים מסויימים אף שגשגו. אולם המציאות החדשה יצרה שינוים במיקוד הפעילות של התעשייה. שוחחנו עם צוות המדענים של תוסף על מנת לנתח מגמות קיימות והעתידיות

שנת 2020 כבר מאחורינו אך אתגריה ממשיכים ונכנסים איתנו גם ל-2021. השנה הייתה לא פשוטה בכל כך הרבה רבדים: ריחוק חברתי, מגבלות בעבודה, אתגר בשרשראות האספקה העולמית ומחירי נפט שהגיעו לשפל (ואף עלו ממנו) שכמותו לא נראה במחוזותינו זמן רב.

אולם, אם נסתכל לרגע על השפעת מאורעות השנה על תעשיית הפלסטיק נראה כי קטסטרופה לא הייתה כאן. נכון, בהתחלה עברנו כולנו טיפול בהלם, אבל לאט לאט נרגעו הרוחות. השוק התייצב, התעשייה המשיכה לתפקד ולייצר ואך הורמה על נס וסיפקה במהירות שיא מוצרים מצילי חיים.

בכל זאת, הזעזוע העולמי נתן את אותותיו גם על התעשייה שלנו. הדבר התבטא, ועדיין מתבטא, בשינוי מוקדי הפעילות שלה. תחומים מסויימים צמחו ושגשגו, כגון מוצרי אריזה ומוצרי הגנה בעוד אחרים דעכו וסבלו מהעדר עניין וביקוש.

בבואנו לסכם את השנה פנינו לתוסף הישראלית. החברה כבר מזמן חצתה את גבולות הארץ ומפגינה נוכחות גלובלית במספר יבשות. פעילותה במגוון תחומים רחב יכולה לספק לנו מבט מלמעלה על מגמות חדשות ושינויים עתידיים.

השפעת הקורונה על מגמת הקיימות

"אחד התחומים שחל בו השינוי הגדול ביותר הוא תחום המיחזור", אומר ד"ר יבגני זליקמן – מדען החדשנות הראשי של החברה. "אם נזכר לרגע קצת לפני שנה בתערוכת ה-K לא הייתה חברה אחת שלא דיברה, פיתחה ושאפה להתקדם לכיוון מיחזור קיימות וכלכלה מעגלית. גם אצלנו בביתן, כל בקשה שניה נגעה לנושא הזה. באמצע מרץ חל שינוי קיצוני. לא יכלנו להרשות לעצמנו להתמקד רק בשמירה על הסביבה ורבים מהמשאבים הופנו לשמירה מיידית על חיי אדם. הכנו מסיכות, חלוקים, מחיצות, מטושים, ציפויים נגד זיהומים וחזרנו להשתמש ללא היסוס שוב בחד פעמי. כעת, אחרי שנרגעו הרוחות והבנו כי המציאות החדשה הולכת ללוות אותנו תקופה, אנחנו רואים שוב חזרה לפתרונות מקיימים".

פתרונות תוסף בתחום המיחזור

“בתחום המוצרים המעודדים מיחזור של תוסף ניתן למנות כמה קבוצות שונות", מספר ד"ר עמרי מזר, מנהל מוצרים מיוחדים בחברה. "הראשונה, סל מוצרים מעודדי ומשפרי מיחזור, מהיעילים ביותר בשוק. ביניהם ניתן למנות: נוגדי חימצון, מאריכי שרשראות, סופחי ריח ולחות, קומפטבילייזרים, משפרי זרימה ומשפרי אימפקט ותכונות מכאניות. לצידם קיימת משפחה נוספת של חומרים המאפשרת מיחזור. מדובר בתוספים בעלי פונקציונאליות שונה אשר לרוב מכילים חומרים המסכנים את הסביבה ומפריעים למיחזור. למוצרים אלו מציעה תוסף אלטרנטיבה ידידותית בהרבה לסביבה. בניהם נימנה: מעכבי בעירה ונוגדי UV ללא הלוגנים, צבע שחור שניתן לגילוי ב-IR ומאפשר מיון של המוצר הסופי לזרם הנכון, תוספי חסמות מבוססי PE, ציפויי פני שטח המייתרים את הצורך בלמינציה ויריעה רב שכבתית וכן סל תוספים ל-BOPE שנכנס יותר ויותר כתחליף ל-BOPET או BOPP ומאפשר קבלת יריעה על טהרת ה-PE הניתנת למיחזור".

עתיד הפלסטיק המתכלה

לשאלה על עתיד הפלסטיק המתכלה מחזיקים יבגני ועמרי בדעה דומה: "קשה להגיד שהפתרון הזה מתרומם. אנחנו מקבלים בקשות ליישומים נישתיים ויש לנו סל תוספים מתאים אבל נראה שכרגע השוק יותר נוטה לפתרונות מיחזור מאשר התכלות. יש לנו עדיין אתגרים לא טריוויאליים לפתור בתכונות החומר והאפשרות למחזרו. הדבר מצריך שינוי בכלי העיבוד והעבודה שכבר קיימים בשוק וזה מהווה מגבלה גדולה על כניסתו".

על מנת לקדם את פתרון המיחזור מתמקדת ש.ח.ף, חברת הבת של תוסף, במיחזור ושידרוג חומרי פלסטיק בדגש של פוליאולפינים וחומרים הנדסיים כגון PP, PE ועוד. תוסף גם לוקחת חלק פעיל במאגד המיחזור של הרשות לחדשנות, אך קצרה היריעה מלהרחיב כאן בנושא.

תרכוב ידידותי לסביבה

"תחום נוסף בו אנו רואים עליה בדרישה הוא בתרכוב פלסטיק עם חומרים אורגניים, פסולות מתעשיית החקלאות והמזון", מספר יבגני. את התחום הוא מכיר לעומק מחברת הבת של תוסף, טופגרין שהייתה חלוצה בתחום. "יש לנו יותר ויותר מתחרים בשוק ואנחנו מברכים על זה. הדבר מעיד על ביקוש הולך וגובר וחברות נוספות רוצות לקחת בזה חלק. דרך העבודה של טופגרין התמקצענו כבר בנושא ואנחנו ממשיכים לפסק פתרונות ברמה גבוהה, בעיקר דרך שיתופי פעולה באירופה שרגישה מאוד לנושאי איכות הסביבה".

מעבר ל-PET

"ביישומי אריזה אנחנו רואים עליה בדרישה ל-PET. הוא נכנס ליותר ויותר יישומים בהם שלט בעבר ה-PS. זאת בגלל יכולות המיחזור הנוחות שלו, בניגוד ל-PS שכלל לא מופרד במיון", מספר יבגני. "ניתן לראות אותו במגשיות גמישות וקשיחות וכן בתרמופורמינג. המעבר ל-PET ניכר גם במעבדות הצבע שלנו בכל העולם. שם הולכת וגוברת הדרישה לפתרונות צבע מתאימים. אין ספק שאנחנו מתקדמים לכיוון אריזה שכולה PET, אריזה שניתן להשליך לפח ולמחזר ללא הפרדה מסובכת. לצורך כך פיתחו בתוסף סדרת ציפויים מתאימה המאפשרת לקבל אנטי-פוג, סליפ ואנטי-בלוק על גבי היריעה ואנחנו שוקלים להרחיב את הסל בעתיד הקרוב".

תוספים נגד זיהומים

אחת מההשפעות המיידיות של הקורונה היא הצורך התוספים נגד זיהומים שיכולים להרוג בקטריות ווירוסים ממשטחים ולצמצם את ההדבקות מהם. "כמובן שיש גם עליה גדולה בתוספים נגד זיהומים. העלייה היא במגוון תחומים – יישומי מזון, בדים לא ארוגים, ריהוט רפואי, חיפויי קירות ועוד… אנחנו עמלים על פיתוחים חדשים אבל המשוכה הרגולטורית כאן מאוד גבוהה", אומר עמרי. "כל חומר פעיל חדש בו נרצה להשתמש חייב להיות מאושר לשימוש בארה"ב. אנחנו פעילים שנים רבות בתחום. יש לנו פתרונות סטנדרטיים מבוססי אבץ, נחושת וכסף לצד פתרונות חדשניים יותר והוכחנו כי הם יעילים גם כנגד וירוסים מאותה משפחה של וירוס הקורונה. אבל, אם נרצה לפרוץ את הגבולות לגמרי ולפתח רכיבים פעילים חדשים נצטרך השקעה גדולה בקידום הנושא אל מול הרגולטורים".

לסיכום,

אין ספק כי שנת 2020 הייתה מטלטלת. היצירתיות והתגובה המהירה של התעשייה ושל תוסף בפרט אפשרו לכולנו לצלוח אותה, להמשיך לייצר ולפתח ולשנות תמהיל מוצרים על מנת להתאימו לסביבה המשתנה. נאחל ששנת 2021 תמשיך להעמיד אתגרים, רק בפעם בבקשה בלי התפרצות מגפה חדשה בסביבה.

 

למידע נוסף:

ד"ר עמרי מזר, 054-566-3328, [email protected]

ד"ר יבגני זליקמן, 052-360-6956, [email protected]

בתמונה: ד"ר עמרי מזר – מנהל מוצרים מיוחדים בתוסף.
בתמונה: ד"ר יבגני זליקמן – מדען חדשנות ראשי, תוסף.