שנה חדשה – התחלה חדשה ד"ר נאום נווה מונה למנכ"ל החדש של מרכז הפלסטיקה והגומי לישראל

ד"ר נווה עלה ארצה מאורוגוואי, עבר הכשרה מקצועית דרך כל תואר אפשרי בטכניון וסיים שני עשורים בתפקידי מפתח בתעשייה הביטחונית. עכשיו הוא מאחד את שני העולמות, האקדמיה והתעשייה, בתפקיד אחד

ד"ר נאום נווה, המנכ"ל הנכנס של מרכז הפלסטיקה והגומי לישראל.

מרכז הפלסטיקה והגומי לישראל פותח את שנת 2022 עם מינויו של ד"ר נאום נווה למנכ"ל המרכז. מטרת המרכז היא לגשר על הפער שבין אקדמיה ותעשייה ואין איש יותר טוב לעשות זאת מד"ר נווה. ההכשרה והניסיון אותם הוא מביא לתפקיד נוגעים בשני עולמות אלו והחיבור ביניהם אינו זר לו. מצד אחד עובר ד"ר נווה דרך כל המסלול האקדמי המוכר והוא מכהן כאיש סגל בשנקר. מצד שני, השתלב במשך שני עשורים בתעשייה הביטחונית בישראל בתפקידי מפתח.

שילוב של אקדמיה ותעשייה באיש אחד

מי שזכה לשוחח עם ד"ר נווה ולו לרגע, הרגיש כנראה את המבטא בקולו. "עליתי ארצה מאורוגוואי בשנת 1984, כשהייתי בן 21", הוא מספר. "התחלתי בלימודי הנדסה כימית בטכניון והמשכתי לתואר שני ולדוקטורט בהנחיית פרופ' משה נרקיס שהעמיד דור שלם של אנשי פולימרים מהמובילים בתעשייה שלנו. בהמשך, סיימתי גם פוסט-דוקטוראט בהנדסת חומרים בהנחיית פרופ' ארנון זיגמן ז"ל".

עם סיום התארים האקדמיים, השתלב ד"ר נווה בתעשייה הביטחונית. "הקבוצה שבה השתלבתי עסקה בחומרים תרמופלסטיים ואלסטומרים. בעבודתי רכשתי ידע מעשי רב שהשלים את הידע התיאורטי שקיבלתי בטכניון". בהמשך הוביל פרויקטים רבים בתחום החומרים המרוכבים בו גם התמקצע. בתעשייה הביטחונית התקדם ד"ר נווה בסולם הדרגות החל מראש מדור וכלה בתפקיד מהנדס ראשי של שטח הייצור הטכנולוגי.

הזדמנות שלא ניתן לסרב לה

למרכז הפלסטיקה והגומי הצטרף ד"ר נווה בשנת 2015. "קיבלתי הזדמנות שלא יכולתי לסרב לה, הגשמה של חלום להשתלב באקדמיה בשנקר תוך ניצול הידע המעשי שצברתי בתעשייה. אלו מתנקזים יחד במחקר יישומי במרכז הפלסטיקה והגומי".

הדרך במרכז הפלסטיקה והגומי

במרכז הפלסטיקה השתלב נאום כחוקר מוביל. בהמשך מונה למנהל הסניף הצפוני של המרכז, בקרית הטכניון. משם התפקידים ותחומי האחריות התחילו להצטבר והוא משמש גם כמנהל האיכות של המרכז, מנהל המעבדה לתאימות אריזות מזון, ומרכז את המחקר המעשי בתחומי המרוכבים, הגומי והאלסטומרים, והדפסות תלת הממד. "למרבית תחומים אלו נחשפתי בעבודה בתעשייה הביטחונית. להדפסות תלת ממד הגעתי דווקא דרך הוראת קורס אקדמי בתחום שהתפתח למחקר".

ומי שחושב שכאן היה כבר כדאי לד"ר נווה לעצור, טועה. בימים אלו הוא מסיים גם כהונה של 3 שנים כנשיא האגודה הישראלית לפולימרים ולפלסטיקה והוא מחזיק גם בתפקיד הנציג הישראלי של SPE – ארגון מהנדסי הפלסטיקה העולמי.

לא רק מנהל, אלא גם חוקר

במסגרת הניסיון והידע שצבר ד"ר נווה בעולם המרוכבים הוא הקים מעבדה בתחום. "המעבדה מתקדמת וכוללת מכונת הספגה להכנת PREPREG, היחידה מסוגה בישראל. המכונה משמשת בין היתר לפיתוח חומרים מתקדמים לתעשייה הביטחונית, רכב, תעופה וכל תחום בו הפחתת משקל ושמירה על חוזק חשובה".

במקביל הביא ד"ר נווה טכנולוגיה ייחודית שלמד במסגרת שהות באוניברסיטת CWRU שבקליבלנד אוהיו, להכפלת שכבות באקסטרוזיה. "קבלת מבנים רב שכבתיים ביריעות, בעוביים ננומטריים, מקנה תכונות ייחודיות ומגוונות: החזרה אופטית של אורכי גל מסויימים, תכונת חסמות לחמצן או מים, קיבול חשמלי הרלוונטי ליישומי אלקטרוניקה ועוד".

בתחום ההדפסה התלת ממדית ניהל ד"ר נווה פרויקט עם ענקית חומרי הגלם היפנית Mitsui Chemicals. "פיתחנו יחד פילמנטים בעלי תכונות מגע טקסטיליות, המשמשים להדפסת פרטי לבוש. הפיתוחים הגיעו לשלב רישום הפטנט והחברה בוחנת את יישומו בייצור ציוד ובגדי ספורט".

מחקר בין-לאומי והשקעה בהתמקצעות

"חשוב לנו להמשיך ולקדם את התעשייה הישראלית, להביא אותה לגבהים חדשים", עונה ד"ר נווה לשאלה מה המטרות שהוא מציב לעצמו בתפקיד החדש. "המטרה ישימה אך אנחנו חייבים להתמקד בשני תחומים. ראשית, עבודה שיווקית והכרות טובה יותר עם לקוחות חדשים גם מחוץ לישראל. אפיקי תמיכה ומימון בינלאומיים, כמו תוכנית Horizon האירופאית ודומותיה, יכולים לאפשר לנו ולתעשייה לפרוץ החוצה. בנוסף, אנחנו חייבים להשקיע בהמשך התמקצעות של צוות המרכז ע"י הדרכות והשתלמויות. יש לנו צוות צעיר ומוכשר, דור ההמשך, שעתיד להוביל פרויקטים לצד הסגל הבכיר".

אחריות סביבתית בתעשייה

"לצערי, לפלסטיק יצא שם רע ולא תמיד בצדק", אומר ד"ר נווה בצער. "מספיק להשוות בין טביעת הפחמן של הפלסטיק בהשוואה למתכת, זכוכית ונייר, ולהבין שדווקא הפלסטיק הוא הפתרון האקולוגי מבניהם. יש לנו תפקיד בהסברה הזאת כאשר אנחנו כבר מייעצים בתחום בוועדות ממשלתיות יחד עם איגוד יצרני הפלסטיקה והגומי תחת התאחדות התעשיינים".

"לצד זאת, יש לנו אחריות ומוטיבציה גם לעודד שימוש בממוחזרים ולפתח שיטות חדשות לחיסכון בחומר גלם ולחלופות טבעיות יותר. נושאים אלו נמצאים אצלנו במחקר תמידי וחברות המחפשות פתרונות מוזמנות ליצור איתנו קשר לחשיבה משותפת".

חדשנות היא המפתח להצלחה

ומה בעתיד? "לישראל יש יתרון עצום – ההון האנושי שלה", עונה ד"ר נווה. "אנחנו מובילים חדשנות בתחומים רבים ופולימרים ופלסטיק הוא אחד מהם. מרכז הפלסטיקה והגומי כאן לסייע לחברות הישראליות בפיתוח מוצרים וטכנולוגיות שיביאו את הצמיחה העתידית. בין אם מדובר בפולימרים פונקציונאליים, חומרים מרוכבים לרכב ותעופה, התקנים רפואיים ופתרונות מיחזור. החיבור עם מחקר אקדמי מתקדם הוא צורך המציאות על מנת להמשיך ולהישאר רלוונטיים".

נאחל לד"ר נאום נווה הצלחה בדרכו החדשה-ישנה ובהעצמת המרכז כמקור ידע ופיתוח לתעשייה כולה.

ליצירת קשר:
ד"ר נאום נווה, [email protected]