טיפה של שכל

שיטה חדשה וישראלית לדפוס דיגיטלי צורני מבית VELOX. הדפסה ישירה על גופים צורניים קשיחים (Direct-To-Shape) המתאימה לקצבי עבודה מהירים ותעשייתיים

מרב שפר, מנהלת שיווק בחברת Velox בתערוכת K 2019

ישראל היא מעצמת דפוס דיגיטלי וחברות שהתחילו את דרכן כאן מובילות את השוק העולמי. בתערוכת K האחרונה נחשפנו לחברה נוספת ומעניינת – Velox שהוקמה ב-2012 ע"י שני אחים לבית קופלר: מריאן ואדריאן, יוצאי HP Scitex, NUR Macroprinters ו-Kornit Digital. החברה ממוקמת בראש העין ומעסיקה למעלה מ-80 עובדים.

Velox הציגה פתרון דפוס דיגיטלי באיכות גבוהה על גופים קשיחים כגון ארוסולים, שפופרות פלסטיק ואלומיניום בהדפסה ישירה, העובדת בקצבים מהירים לייצור תעשייתי. ההדפסה נעשית ישירות על הגוף הצורני בטכנולוגיה מקבילה למדפסות Inkjet. שלא כמו חברות אחרות בתחומה התהליך כולו משלב ארכיטקטורת מכונה ודיו שפותחו במיוחד על ידי החברה.

באופן מפתיע, בניגוד לדוגמה להדפסות דיגיטליות על גבי יריעות, המכונה מגלה כדאיות כלכלית גם בקצבי עבודה גבוהים ובנוסף, מאפשרת תהליך דקורציה ידידותי יותר לסביבה. קצב ההדפסה עומד על כעד 250 שפופרות לדקה, בהתאמה למהירות המקסימלית המקובלת של קו לייצור שפופרות. המכונה יכולה להתחבר ולעבוד בהמשך לקו הייצור on-line וכן off-line, במקרים בהם הקו במנוחה.

להרטיב הרבה או מעט?

הדיו החכם שפותח על ידי החברה מאפשר לשלוט בפיזור הטיפה (זווית הרטבה) על גבי המצע המודפס. הטיפות עצמן יוצאות מראש הדפוס בנפח שווה. אולם בהגיען למצע הדפוס (לדוגמה השפופרת) הן יכולות להתפרש בצורה שונה. כשצריך למלא משטח של צבע, הטכנולוגיה מאפשרת לטיפה להתפרש, למלא שטח ולחסוך בכמות הדיו. מנגד, כשרוצים להדפיס טקסטים חדים ופרטי תמונה ברזולוציה גבוהה, משאירים את הטיפה גבוהה וקטנה. ההדפסה מתבצעת על PE, PP ו-PET ובמקרים מסויימים יש טיפול פלסמה מקדים לפני השטח.

עובדים מהר ובמקביל

המכונה בנויה ממסלול אליפטי עליו רצות מספר עגלות העוברות במספר תחנות עבודה (פלסמה, אוריאנטציה לפקק, דבוקת ראשי הדפסה, יבוש ועוד). ההדפסה בתחנות הצבע נעשית אחת אחרי השניה כאשר הצילוב והייבוש נעשה פעם אחת בלבד – בסיום התהליך. מספר הצבעים עומד על 11 ואליהם מתווספים שלושה אפקטים של השבחה (כולם דיגיטליים): מאט, מבריק, ואמבוסינג (Embossing).

יתרונות השיטה

לדפוס דיגיטלי יש יתרונות מוכרים על פני שיטות הדפוס המסורתיות כגון פרסונליזציה, קיצור זמן הייצור וגמישות. נבחר כאן להתמקד ביתרונות נוספים של השיטה. ראשית, הטכנולוגיה מאפשרת להדפיס בצורה רציפה גם על המכסה וגם על השפופרת, תוך התאמה מלאה של הגרפיקה. זאת למרות שבמקרים רבים הם עשויים מחומרים אחרים. יתרון נוסף הוא הדפסה מלאה, 360 מעלות, ללא נראות של קו חיבור. ריבוי הצבעים מאפשר להגיע לפנטון מדויק ולטווח גרדיאנט רחב בין 0%-100%. תמונות פוטו-ריאליסטיות אפשריות בזכות המספר הרב של הצבעים, השליטה המדויקת בגודלה ומיקומה של הטיפה. כיסוי לבן מלא אפשרי בריצה בודדת אחת ((single pass כמו גם לבן סלקטיבי. גם מבחינה תפעולית יש יתרון גדול בתחזוקה כאשר ניקוי ראשי הדיו נעשה באופן אוטומטי. לצד היתרונות נזכיר גם את השטח הגדול יחסית שתופסת המכונה ברצפת הייצור בהיותה מכונת דקורציה תעשייתית.

תמונה 2: שפופרת המודפסת בטכנולוגיה החדשה.
עובדת כבר בשטח

ישנה מכונה שכבר עובדת בשטח, אצלנו כאן בישראל בחברת לגין. שפופרות שהודפסו בטכנולוגיה זו כבר נמצאות על מדפי החנויות בארץ ובעולם. מכונה נוספת מותקנת בימים אילו באירופה. המכונה השלישית נמצאת בשלבי הרכבה מתקדמים. עלות המכונה ברת השוואה לטכנולוגיות אחרות והחזר ההשקעה עומד על 3-4 שנים, כתלות בתפוקה. מדובר בפתרון איכותי ומהיר, המאפשר בידול בשוק ויכול לפתוח שווקים חדשים.

נאחל בהצלחה!

למידע נוסף:

[email protected]