מתקדמים לגירעון תחת מים

חברת Nordson מפרטת עבורכם את כללי היסוד להטמעה נכונה של מערכת UnderWater Pelletizing) UWP), כי אין חכם כבעל נסיון

תמונה 1: פלטייזר BKG_AHD300 של חברת Nordson.

מגמות עולמיות בשימוש בחומרים פלסטיים מביאות אותנו לשימוש בפורמולציות חדשות וחומרים מורכבים. עבור חומרים שכאלו, שמירה על גרגרי pellets איכותיים, תהליך יעיל ומינימום עלויות אינה עניין של מה בכך. על מנת לעמוד באתגר חל שימוש הולך וגובר בגירעון תחת מים (UWP – UnderWater Pelletizing) הכולל שימוש בציוד מורכב (דוגמה בתמונה 1). מורכבות הציוד מהווה חשש ראשוני למעבר לטכנולוגיה, אולם כאשר המעבר מתבצע כראוי, הרווח המושג ממנו גדול.

התאמת הציוד לצרכי הלקוח והטמעתו בקו

יחסי עבודה קרובים עם ספק הציוד, הם הכרח כאשר באים לאמץ טכנולוגיה חדשה. כאן יש חשיבות גדולה למקצועיות ולקשר ההדוק עם ספק הטכנולוגיה. הספק מלווה את הלקוח בכל שלבי ההטמעה, כולל הדרכת עובדים, מגשר על פערי הידע דרך דו שיח רציף ומטפל באופן יזום בנושאי איכות. שמירה על יחסי עבודה שכאלו מאפשרת לספק לבצע את האפיון הראשוני שיתאים בדיוק לדרישות הלקוח, לתכן את מימושו לפי הציוד הזמין ומגבלותיו, והיא חיונית להצלחת הפרויקט.

חברת Nordson מכירה בצורך זה ועל כן משקיעה מאמצים גדולים בקשר עם לקוחותיה כבר מהשלב הראשוני בפרויקט. התעשייה מוזמנת ליצור קשר ולהתייעץ וככול שקשר זה יהיה מוקדם יותר בשלב תכנון הפרויקט, כך ניתן יהיה לבנות תשתית נכונה ולהימנע מטעויות שעלותן בהמשך יקרה.

בעיות נפוצות ופתרונות אפשריים (Shop floor)

תהליך הטמעה שבוצע היטב אמנם לא יהיה חף מבעיות, אך הן יהיו מעטות, קלות לפתרון ויגרמו לפגמים מינימליים. אחד החלקים המשפיעים ביותר על הגירעון הוא הדיזה ותקלות בה יכולות לגרום למספר תופעות לא רצויות אותן נפרט למטה. על כן, יש להתאימה לחומרים המעובדים תוך התחשבות בכמה נתונים:

  • לחץ הדיזה
  • קצב התפוקה הרצוי
  • צמיגות החומר
  • מפרט הגרגרים (g/100 pellets)
צורה לא תקינה

תיאור הבעיה: צורת הגרגרים אמורה להיות כדורית, אך לעיתים מתקבלות צורות פגומות: גרגרים שטוחים / מאורכים (פוטבול) / בגודל לא אחיד (תמונה 2). תקלה זו היא הנפוצה ביותר. הבעיה נגרמת כתוצאה מהפרעה בהזנה – חסימה של פתחים, לדוגמה קפיאת חומר בלוחית הדיזה (die plate) (תמונה 3), או סתימה של מסננים על ידי מזהמים (תקלה שנפוצה בחומרים ממוחזרים).

תמונה 2: A – גרגרים בעלי צורות וגדלים שונים. B – גרגרים עם 'זנבות' פלסטיק, כתוצאה מחיתוך לקוי. C – צבירים (אגלומרטים) הנוצרים כתוצאה מכשל באתחול או אי יציבות במערכת.
תמונה 3: לוחית הדיזה של חברת Nordson.

פתרון: שמירה על קצב הזנה תקין, על ידי פתיחת חסימות. יש לוודא שהמסננים אינם סתומים ולהתקין חדשים במידת הצורך. בנוסף, יש לבדוק כי המזינים אינם מוצפים, או במצב של קפיאת התך ולוודא שכל המחממים בראש הדיזה פועלים וטמפרטורות ההתך והמים תקינות.

לצורך בחינת תקינות הפתחים ניתן להיעזר בחישוב התפוקה. משוואת open-hole מחשבת את מספר הפתחים בלוחית הדיזה שפתוחים בפועל. חישוב לדוגמה:

תמונה 4: משוואה לחישוב מספר הפתחים בלוחית הדיזה, הפתוחים בפועל.

חסימה של חורים בלוחית הדיזה היא דרך מעולה למציאת תנאי הייצור המתאימים ביותר לקו היצור וכך לייצר פתיתים בגודל ובצורה הטובה ביותר. גם לטמפרטורת ההתך ולטמפרטורת המים יש חשיבות גדולה לצורת הגרגרים. אם אחת מטמפ' אלו נמוכות מידי לדוגמה, יש סיכוי שהפולימר יתחיל את מיצוקו בדיזה ויגרום לחסימתה.

נסורת וזנבות

תיאור הבעיה: זנבות נוצרים כאשר החיתוך לא נקי (תמונה 2). כשהגרגרים זורמים אל המייבש, פיסות אלו עלולות להישבר ולחדור למים בתהליך. אז הן מהוות "נסורת" המסתובבת חופשי. אמנם המים עוברים סינון, אבל זהו מצב בלתי רצוי.

פתרון: תחזוק פנים הדיזה על ידי שיוף עמוק של הלוחית למניעת חריצים וסדקים ושמירה על להבים מושחזים. לחלק מהחברות יש מנגנון השחזה עצמי של הלהבים תוך כדי העבודה.

צבירים (אגלומרטים) – הידבקויות של פתיתים

תיאור הבעיה: לפעמים ניתן לראות הידבקויות של גרגירים אשר יוצרים גושים גדולים (תמונה 2), שנוצרים לרוב כשיש כשל בשלב האתחול של הפלטייזר, או כאשר המערכת לא יציבה. הם עלולים לפגוע בחלקים הפנימיים של המייבש הצנטריפוגלי.

פתרון: יש לדאוג לתזמון צפוף בין זרימת חומר מלוחית הדיזה, זרימת מים אל פני הדיזה ואתחול הפלטייזר. הציוד מכיל בקרות לצורך זה, ועל מהנדס ההטמעה להגדיר אותן כראוי.

צימוד / שירשור

תיאור הבעיה: הידבקות גרגרים המתרחשת בעת קירור לא מספק. המים קובעים את טמפרטורת ההתך היוצא מהדיזה ואם הם חמים מדי ההתך לא מספיק להתקרר ומגיע חם מדי לשלב החיתוך.

פתרון: שמירה על זרימה מספקת של מים לאיזון הטמפרטורה.

הטמעה וליווי מביאים להצלחה

חברת NORDSON קיימת מאז 1964, עם טכנולוגיות לתהליכי הומוגניזציה, התכה סינון ועיצוב לחומרי גלם. היא מבינה באופן ייחודי את כל השלבים בתהליך ומיוצגת בארץ על ידי רונה יעוץ, יבוא ושיווק. לצד ציוד מתקדם מספקת החברה את תהליכי ההטמעה והליווי המבטיחים ייצור מוצלח, איכותי וחף מבעיות.

למידע נוסף:

רונה, שי ברקאי, 052-555-2914, [email protected]