לכל סיר יש מכסה, ולכל פקק יש את mastip

רגולציה אירופאית מאלצת עד 2024 להצמיד על כל הפקקים לבקבוקים על מנת שאלו לא יזלגו לסביבה. לטובת אלו שבתחום, ריכזנו עבורכם מספר עצות לתכנון וייעול הייצור באמצעות הראנרים החמים של mastip

תמונה 1: טיפ השסתום הפתוח המונחה של mastip.

פקקים ובקבוקים מהווים גורם משמעותי לזיהום סביבתי. הם "זוכים" במקום השני והשלישי, מיד לאחר בדלי הסיגריות. על מנת להתמודד עם התופעה, כחלק מחקיקה אירופאית המעודדת כלכלה מעגלית וקיימות, יצאו הנחיות חדשות יחסית במרץ 2019. מטרתן להגיע לאחוזי מיחזור גבוהים של פקקים וסוגרים: 90% עד לשנת 2029 ו-77% עד לשנת 2025.

ההנחיות החדשות מגבילות את השימוש במוצרי פלסטיק חד פעמיים. במסגרת החקיקה העתידה להיכנס לתוקף בשנת 2024 הסוגרים של כל הבקבוקים בנפח הקטן מ-3 ליטר יחויבו להיות מוצמדים לבקבוקים על מנת למנוע את זליגתם לסביבה.

 האם הצמדת הפקק לבקבוק הגיונית?

בתגובה לחקיקה האירופאית, הזמינה חברת קוקה-קולה דו”ח עצמאי מחברת היועצים PwC כדי לאמוד את השלכות המעבר לפקקים-מוצמדים. הדו”ח קובע כי החקיקה תחייב שימוש ב-50,000 עד 200,000 טונות נוספים של חומר גלם פלסטי בשנה – מהלך שלטענת היצרנים יבטל מאמצי חיסכון במשקל הפקק שהתפרסו על פני עשור שלם. לטענתם, לא זו בלבד שהמהלך לא ימנע זיהום ימי, אלא שהחקיקה תוביל לתוספת של 400 אלף טון פליטה פחממנית בשנה. היצרנים גם חוששים מבעיות בטיחות על רקע הקושי בשחרור מבוקר של גז מהבקבוקים כתוצאה מהצמדת הפקק. כמובן שיש גם השלכות כלכליות על המפעלים בתכנון מחדש של תבניות ונהלי עבודה.

כבר כיום משלם ענף המשקאות הקלים כיום לאיחוד האירופי כ-3 מיליארד אירו בגין האחריות שלהם לפסולת הפלסטית. הדו”ח מעריך כי התאמת קווי ייצור לחקיקה החדשה של הצמדת הפקקים תשלש את העלות השנתית הזו. התעשיינים גורסים שעיקר המאמץ שלהם צריך להמשיך להיות הפחתת משקל ואילו הממשלה צריכה לפעול לחינוך של הלקוחות לאחריות סביבתית.

הטיפים של mastip לייצור יעיל וחסכוני של פקקים

אולם, למרות הביקורת המושמעת, כרגע הרגולציה עומדת בעיינה. על כן, יש מי שכבר שוקדים על פתרונות לתעשייה שיעזרו להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של מהלך זה. ביניהם ניתן למנות את חברת mastip המתמחה בייצור בקרי טמפרטורה, דיזות ומערכות ראנרים חמים. החברה מיוצגת בישראל על ידי SU-PAD ואלו מספקים יחד תמיכה ואספקה מקומיים גם לפרוייקטים ולתבניות המיוצרות בישראל וגם לתבניות המיוצרות במדינות אחרות כדוגמת סין. לטובת הנושא ריכזה החברה את סודות ההצלחה שלה לייצור פקקים וסוגרים בהזרקה.

תמונה 2: פקקי קשית מוברגים (Sipper Cap Body) של חברת mastip.
  1. זרימה ומילוי מאוזנים
    זרימה מאוזנת של היתך פלסטיק מהאנגוס אל המובלעות משפיעה על ההדירות והדיוק הממדי של הפקקים. במערכות הזנה חמות מילוי אחיד הוא קריטי. זה נכון במיוחד לפקקים קלי משקל עם גיאומטריות מורכבות, בהתאם לרגולציה החדשה.
    mastip ממנפת את טכנולוגיית ה-SIGMASOFT המבצעת סימולציות מדויקות של תהליכי הזרקה מורכבים. בעזרתה נבצע אופטימיזציה לתהליך עוד בשלב תכנון התבנית, ונחסוך בעלויות של ניסוי ותהייה. בנוסף, החברה מבטיחה שליטה מדויקת בטמפרטורה וזרימת ההיתך להשגת איזון תרמי ומילוי אחיד של התבנית.
  2. תמיכה בשינויי צבע מהירים
    החלפת צבע גוררת לרוב עצירת מכונה. הצפי לעתיד הוא שתדירות החלפת הצבע בייצור הפקקים תגדל, על מנת לאפשר בידול של מותגים שונים וכן כדי למשוך את תשומת לב הצרכן. יצרני ראנרים חמים יצטרכו להטמיע תכנון חכם, עיצוב ותהליך ייצור חדשים במטרה למזער את זמן העצירה ולחסוך בחומר גלם.
    mastip באה לענות על צורך זה על ידי חישובים מדויקים ואופטימיזציה של זמן השהייה (Residence time) של ההיתך המערכת. בנוסף, אטמי חלוקה וטיפים מבודדים שולבו במערכת החלפת הצבע כדי להבטיח זרימת היתך חלקה, אפילו במקומות שיש בהם נטייה לסטגנציה, לדוגמה: מעברי תעלות ההיתך ואזור השער (Gate) בין התבנית לקצה הדיזה. צעדים אלו מונעים דגרדציה של הפולימר ותומכים במעברי צבע מהירים עם הקטנה של אחוז הפסולת.
  3. הזרקה רב -מרכיבית
    פקקים, המיוצרים בתהליך מולטי-קומפוננטי של צבעים או חומרי גלם, מצמצמים את מספר שלבי העיבוד הנוסף וההרכבה הנדרשים במשך. מצד שני, מערכת הראנרים החמים מורכבת יותר. במקרה של כשל, איכות המוצר וזמני האספקה יפגעו. על כן הדירות ויציבות המערכת מקבלות משנה חשיבות.
    mastip מספקת פתרונות בהתאמה אישית. כל מערכות החברה מצויידות בטכנולוגיית חימום מתקדמות ומספקות פתרונות עמידים לאורך זמן. מגוון הפלדות רחב ועומד על 420 פלדות אל חלד. קצה הדיזות מיוצר בתהליך של סנטור להתאמה לעבודה בסביבה תובענית.
  4. איכות הגייט
    אסתטיקת הפקק נקבעת בעיקר על ידי איכות כניסת החומר לתבנית. ראנרים חמים עם שסתום נחשבים לפתרון האידיאלי לכך. בהשוואה למערכות סטנדרטיות, המסתמכות על מערכות קירור החומר, השסתום שולט בדיוק רב בזרימת ההיתך ומפסיק אותה ללא שיירים במוצר הסופי. טיפ השסתום מכיל פיני הנחייה התומכים בתנועה ומפחיתים את הסיכון שבשחיקתו (תמונה 1).
  5. הקטנת זמן מחזור ושיפור ייעילות
    מערכות ראנרים חמים עם ביצועים משופרים ובקרה תרמית מצויינת, מקטינות את זמן המחזור. אלו מותאמות אישית לתבניות מורכבות, מרובות מובלעות, תבניות קוביה ותבניות Stack. תבניות שכאלו מכפילות את הפריון ללא השקעה הונית משמעותית. צוות המומחים של mastip יודע לתכנן ולייצר מערכות סטנדרטיות וכן מערכות המצוידות בשסתומים להפחתת זמן המחזור.
  6. חישוב נכון של עלויות הייצור
    פקקים הם מוצרים בעל אורך חיים גבוה, ונפח ייצור גדול. על כן, בחישוב עלויות הציוד לייצור יש עדיפות למערכות יציבות לאורך זמן שיקטינו את הצורך בתיקונים וטיפול אחזקה. מערכות הראנרים החמים של mastip מתאימות למטרה זו.
לסיכום

עדיין לא ברור אם הרגולציות ישפיעו לטובה, או שמא לרעה, על המצב האקולוגי של כדור הארץ. דבר אחד בטוח – הן ישאירו חותם על תעשיית הבקבוקים והפקקים. זו תעמוד בפני אתגרים של עיצוב חכם וחסכוני למוצר. mastip עומדת לצד התעשייה ותתמוך באתגרים אלו לאורך כל הדרך.

למידע נוסף:

SU-PAD, זיו שדה, 052-339-0034, [email protected]