ענקית ההזרקה DEMAG ומומחית חומרי הגלם BASF משלבים כוחות לפיתוח חומרים המחר

שיתוף פעולה מוצלח בין שתי חברות הענק הוליד תא ייצור חדשני ומשוכלל לפיתוח פולימרים לביצועים גבוהים. התא החדש משלב הזרקה מדויקת, אוטומציה ובקרת טמפרטורה מהמובילות בעולם

תמונה 1: תא הייצור החדש שפיתחו BASF ו- Sumitomo (SHI) Demagעבור פולימרים לביצועים גבוהים. מדי יום מגדיר צוות המחקר במרכז פיילוט כ-20 סט-אפים שונות בתא הייצור.

על מנת לפתח את חומרי הפלסטיק של המחר יש להבין לעומק את תנאי העיבוד שלהם. תא ייצור חדש, היושב במפעל הפיילוט של ענקית חומרי הגלם BASF, מסייע בדיוק בכך. התא מצוייד בטכנולוגיות ייצור מהמתקדמות בעולם וכולל מכונת הזרקה חשמלית מדויקת, IntElect, בעלת כוח נעילה של 100 טון מבית Sumitomo (SHI) Demag. המכונה משמשת לניסויים של למעלה מ-4000 עבודות שונות במהלך כל השנה תוך שמירה על דיוק, חזרתיות ואיכות.

מכונה חזקה לחומרים חדשניים

מכונת הזרקה זו נבחרה בשל מספר יתרונות: המכונה קומפקטית וחסכונית. היא בעלת דיוק, נצילות אנרגטית, גמישות רבה בבקרת הייצור ומתאימה גם בשטח תבנית גדול. כך ניתן יהיה לתמוך בהרכבים ומוצרים ניסיוניים, שחלקם מאתגרים במיוחד. בין החומרים הנבדקים מגוון רחב במיוחד של תרכובות המכילות סיבי זכוכית ומעכבי בעירה וכן מוצרים בעלי מגוון עוביים וגיאומטריות.

הדגמים המיוצרים במכונה בעלי מנעד תכונות רחב במיוחד: חומרים גמישים, צפידים, קשיחים ופריכים. טווח עובי הדופן נע בין 0.8 ל-4 מ"מ. המוצרים כולם עומדים בתקן ISO 294 הקובע סטנדרט גבוה של דיוק בגיאומטריית הדגם.

אוטומציה ודיגיטציה – שילוב מנצח

לצד המכונה עובד ציוד חדשני להחלפה אוטומטית של אינסרטים בתבנית ולהפרדת דגמי הבדיקה מהאנגוס באמצעות מכונת ניקוב. אלו נעשים בעזרת רובוט לינארי בעל תפסנים רב תכליתיים בשילוב רובוט שישה צירים בעל גמישות מרחבית מלאה.

את פעולת חיתוך האנגוס מבצעות מערכות האוטומציה. הזרוע מניחה את הדגמים במדויק במגש המכונה החותכת את האנגוס תוך יצירה של מינימום אבקה. "אנחנו מחשיבים את החיתוך האוטומטי להישג ההנדסי הגדול ביותר שלנו", מספר האוסמן בגאווה. "בגלל הסיבים במרבית החומרים, חוסר דיוק עלול לגרום לעיוותים בנקודות החיתוך. הזרוע הרובוטית עומדת במשימה בהצלחה רבה".

קישוריות בין האוטומציה לבקרת טמפ' חכמה

מערכת האוטומציה עובדת בתיאום מלא עם מערכת בקרת הטמפרטורה במכונה. לדוגמה, בעיבוד תרכובות המכילות סיבי זכוכית, טמפ' ההיתך יכולה להגיע עד ל-400 מעלות צלזיוס, וטמפ' התבנית עד ל-180 מעלות. על מנת לבצע החלפה אוטומטית של האינסרט בטמפ' הללו, על הזרוע הרובוטית להסיר את האינסרט בדיוק כשהדגם המיוצר מגיע לטמפ' של 80 מעלות צלזיוס. שילוב בקרת הטמפ' של המכונה עם מערכת MES מתקדמת, מעביר סיגנל ממערכת הבקרה אל הזרוע הרובוטית, בעת הגעה לטמפ' היעד. כך מתקבל תזמון מושלם להסרת האינסרט. "הסוד הוא בתקשורת", אומר מרקוס האוסמן, מהנדס מערכות אוטומציה בכיר ב-BASF. "אם התקשורת בין רכיבי התא לא תהיה חלקה, הרובוט לא יצליח להסיר את האינסרט בבטחה, דרוש כאן דיוק רב".  ואכן, נראה כי התא החדש הוא תוצאה של הנדסה מתקדמת, המשלבת הזרקה מדויקת מבית DEMAG עם טכנולוגיה ותיקה ואוטומציה מהשורה הראשונה.

למידע נוסף:

אנטק טכנולוגיות לתעשייה, אופיר נווה, 050-339-3366, [email protected]