ציוד מהשורה הראשונה לחסמות היא כבר יודעת לעשות. עכשיו משיקה החברה מתיחת פנים במדידת CO2, בדגש חזק על נוחות התפעול ואפשרויות מדידה הדומות ככול הניתן לתנאי המוצא האמיתיים. זאת לצד תאי בדיקה המתאימים לגיאומטריית האריזה ומדידה בתא אקלום
15 אוגוסט, 2021
אחד התפקידים החשובים ביותר באריזות מזון הוא הגנה על המזון וטריותו. בעידן בו כולם מדברים על אריזה מקיימת ידידותית לסביבה – חשוב לזכור כי הדבר הכי בזבזני לעשות מבחינה סביבתית הוא לזרוק מזון שהתקלקל. ככול שבמזון הושקעו יותר משאבים, כך ההפסד הסביבתית שבהשלכתו לפח גדל. רק כדי לסבר את האוזן, נספר, לדוגמה, שבבשר בקר תופסת האריזה רק 0.2% מהעלות הסביבתית של המוצר כולו, כאשר הבשר מככב עם עלות סביבתית של 96.3%.
ההגנה המשמעותית ביותר שצריך לספק למזון היא מניעת כניסת חמצן פנימה. החמצן מעודד גדילת חיידקים המקלקלים את המזון. הגנה נוספת שחשובה, בעיקר למוצרים יבשים, היא מניעת כניסת לחות למוצר. הבדיקות הנפוצות לחסמות לחמצן (OTR) ולאדי מים (WVTR) נותנות לנו אינדיקציה על אפקטיביות האריזה בשמירה כנגד חדירות הגזים לתוכה. בדיקות אלו תלויות בטמפ' הסביבה, ברמת הלחות בחדר ובגודל האריזה ועל כן על מנת לספק בדיקות איכותיות המדמות את המוצר הסופי יש להשתמש בציוד מתקדם.
חברת MOCON האמריקאית הינה חברה ותיקה, בעלת ניסיון של 50 שנה בייצור מכשירי בדיקה לחסמות של יריעות למזון. בשנת 2018 נרכשה החברה ע"י הענקית AMETEK. מוצריה ידועים ביכולתם לבדוק את חסמות היריעה ברגישות גבוהה מאוד גם עבור שכבות חסמות דקות במיוחד.
בשנתיים האחרונות חלה תפנית במיקוד החברה. מבחינה טכנולוגית הגיעה החברה לתוצאות גבוהות במיוחד והיא החלה לשים דגש גדול יותר בחוויית המשתמש. הדבר כולל גם שיפור בקישוריות המכשירים והתאמתם לתעשייה 4.0 לצד שילוב מסכי מגע וממשקי עבודה נוחים (תמונה 2).
בעבר כללה בדיקת החסמות תהליך מקדים של הכנת דוגמה, כך שתתאים לתא קבוע במכשיר. תהליך זה לא היה פשוט עבור כל סוגי האריזות, הגמישות והקשיחות. בציוד החדש שמשיקה החברה היא לקחה את נוחות התפעול צעד אחד קדימה. הציוד מכיל מחסניות מותאמות בגיאומטריות שונות, אשר ניתן להכניס לתוכן את המוצר בשלמותו. זאת, ללא תהליך הכנה מפרך. למעלה מ-30 סוגים של מחסניות המתאימות לרוב האריזות הנפוצות בשוק כבר קיימות. אם יש צורך, ניתן להכין מחסנית בהתאמה אישית. זוהי בשורה אמיתית למשתמשים רבים המבצעים את בדיקות החסמות ברמה יומיומית (תמונה 1).
לרוב, נעשית בדיקת החסמות בטמפרטורת החדר. אולם לעיתים עולה הצורך לבצע בדיקות גם בטמפרטורות שונות, המתאימות יותר ליישום הסופי. עד עתה הדרך המקובלת לביצוע בדיקה שכזאת היוותה פתח לטעויות מדידה וחדירת גזים היכולים לתת תוצאה שגויה. האריזה הייתה מוכנסת לתא אקלום והחישה של כמות החמצן שחודרת לתוכה נעשתה דרך צינורית.
MOCON יצאה לאחרונה עם ציוד המוטמע בתא איקלום שבה לתת מענה לצורך זה בדיוק (תמונה 3). תא האקלום מכיל ארבעה תאי בדיקה עצמאיים ומחסניות מתחלפות וכך תומך בבדיקות מהירות.
גם פחמן דו חמצני יכול להוות נזק לסוגי מזון מסוימים. המכשיר לבדיקתו קיבל מתיחת פנים ברוח התקופה והתחדש במסך מגע, חיישן IR מתקדם ואוטומציה לתהליכי בדיקה שונים. רגיש המכשיר שופרה והוא רגיש לרמות נמוכות מאוד של הגז.
למידע נוסף:
יואב בן-ארצי, קוטרימקס, 054-451-0375, [email protected]