החלק האחרון מהדיווח החי מכנס העיתונאים העולמי

היום האחרון ב-K-Preview ממשיך בסימן קיימות: חברת ioniqa ההולנדית מציגה תהליך חדש ומסקרן למיחזור כימי של PET, חברת ALTAIR מספקת פתרונות סימולציה לחומרי גלם חליפיים, ו-Asahi Kasei – יצרן כימיקלים יפני ותיק, מציג גומי מבוסס מיחזור או חומרים מורכבים מסיבים טבעיים. גם KingFa הסינית מציגה סיבים טבעיים שכאלו

תמונה 1: תוצר תהליך המיחזור הכימי החדשני של ioniqa: גרגרי PET ממוחזר חסרי צבע שמקורם בפסולת PET צבעונית. תמונה באדיבות K-Preview.
מיחזור כימי של PET
מיחזור PET איננו זר לקוראים שלנו, ואפילו לא לציבור הרחב. אפשר לומר בזהירות שקיימת מודעות ציבורית בארץ לנושא מיחזור הבקבוקים, כאשר מפעלי מיחזור מכאני של PET פועלים בארץ בהצלחה ומספקים חומר גלם ממוחזר איכותי ליצרנים המקומיים. עם זאת כדאי לשים לב שגם ל-PET ממוחזר מכאנית יש מגבלות, וככל שהוא עובר יותר מחזורי מיחזור, תכונותיו מתדרדרות והוא מתאים פחות לשימוש בישומו המקורי. בנוסף, תהליך מיחזור יעיל מחייב הפרדה איכותית, גם לפני צבעים, ופעמים רבות השימוש ב-PET ממוחזר מחייב שילוב של חומר גלם בתולי.
חברת ioniqa פיתחה תהליך מיחזור PET כימי בעל טביעת רגל פחמנית הקטנה ב-75% ביחס לתהליכי מיחזור כימיים קיימים בתחום, שבסיומו מתקבל חומר גלם ממוחזר זהה לבתולי, המתאים לשימוש במוצרים הבאים במגע עם מזון. התהליך החדש מסוגל להתמודד עם PET בצבעים שונים, וגם עם יריעות PET שמקורן באריזות רב שכבתיות. חומר הגלם שמתקבל נקי לגמרי ויכול לשמש לייצור מוצרים מ-100% חומר ממוחזר. תהליך חדש זה מייצג היטב את ערכי הכלכלה מעגלית, מאחר שבתיאוריה, בהינתן קצב מיחזור בספיקה מספקת, אין צורך לשלב PET בתולי בתהליכי הייצור. לדברי החברה, תהליך המיחזור הכימי שלה מצריך שימוש באנרגיה מופחתת בהשוואה לתהליכי מיחזור כימי אחרים מכיוון שהוא אינו מפרק את הפולימר לדרגת המונומר הבסיסי אלא לתוצר ביניים בתהליך. כל זאת לקבלת פולימר נקי מחומרים זרים, בין היתר באמצעים מגנטיים.
ייצור חומרים מורכבים מסיבים טבעיים
אם מדברים על כלכלה מעגלית וקיימות, נראה שהמודעות הגבוהה של הציבור והלחץ שהוא מפעיל על נבחריו ליישום חוקים ורגולציות שונות נושאים פרי. כמעט כל יצרני חומרי הגלם הגיעו ממוקדים בנושאים אלה, שהם גם נושאי הדגל של תערוכת ה-K השנה. החברות משקיעות מאמצים בפיתוח ובשיווק חומרי גלם המכילים חומר ממוחזר, משתמשות באנרגיה ממקורות מתחדשים ופועלות להפחתת טביעת הרגל הפחמנית שלהן תוך הצבת יעדים ברורים לעשורים הבאים.
חברת Asahi Kasei היפנית, שציינה לאחרונה 100 שנים להיווסדה, מייצרת ומספקת חומרי גלם תוך התחשבות בפליטות הפחמן ושימת דגש מיוחד על שילוב מקורות מתחדשים. כמה דוגמאות:
  • גומי סטירן-בוטדיאן המבוסס על פסולת פלסטיק, שמשולב בייצור צמיגים אקולוגיים לביצועים גבוהים העמידים לבליה ומאפשרים צריכת דלק מינימלית.
  • מלאן של ננו סיבי-צלולוז מבוססי כותנה, בעלי התנגדות תרמית מעולה המהווים אלטרנטיבה לסיבי זכוכית ביישומים מסוימים במטריצה של PA6, PA66 או POM. החומרים המרוכבים המכילים פילר זה קלי משקל, מציגים יציבות ממדית ועמידות לבליה.

גם KingFa – יצרן חומרי גלם סיני צעיר וצומח, משקיע בפיתוח גריידים בולטים בתחום הקיימות: PP משוריין בסיבים ממקור צמחי (סיבי קוקוס, סיבים שמקורם חציר חיטה ועוד) להפחתת רעשים ולשיפור הבידוד התרמי, ומגוון חומרים ותוספים לתעשיית הרכב החשמלי המתוכננים לבטיחות חשמלית ובטיחות אש, למשקל נמוך, להתאמה ליישומי רדאר ולתכונות נוספות.

מודל לבחינת חומרי גלם חלופיים בהסתכלות כוללת על חיי המוצר
הדגש על קיימות ויעילות אנרגטית דוחף יצרנים רבים לשפר את תהליכי הייצור שלהם. אם בעזרת שילוב חומרים ממוחזרים או חומרי גלם חלופיים במוצריהם, ואם באמצעות ניתוח ומיפוי מדויק של פליטות הפחמן בכל שלב ושלב. כאשר מתחילים בתהליך של מציאת חומר גלם חלופי, לדוגמא, יש לדעת לבחור ולתרכב נכון על מנת לקבל את התכונות הרצויות מבלי לפגוע באספקטים חשובים אחרים – בתהליך נכון מתודולוגית, חלק ומהיר. חברת ALTAIR מסייעת לעשות זאת בדיוק, תוך הסתמכות על מאגרי מידע לבניית מודל סימולציה לחישוב התנהגות החזויה של המוצר בשלבי חייו השונים. וזה לא מסתיים כאן: לאחר ייצור של חלק מהחומר החדש, החברה מייצרת "תאום דיגיטלי" לבחינת הפערים בין תכונות המוצר החדש במציאות להתנהגות שנחזתה בסימולציה עבור אופטימיזציה נוספת לפי הצורך. מדובר במערכת המשלבת בינה מלאכותית המסייעת לשיפור איכות הסימולציות ש-ALTAIR מייצרת. החברה סייעה בהצלחה ללקוחותיה בפרויקטים מגוונים, ביניהם: תכנון חומר מרוכב להחלפת מכסי מתכת למערכות פניאומטיות ברכבות, ואספקת הערכה מדויקת לפליטות הפחמן וצריכת האנרגיה של תהליך ייצור בתעשיית הפלסטיק, על כל שלביו (עיבוד, תירכוב, גריסה, הובלה ועוד).
תמונה 2: מידול מכסה למערכת פניאומטית של חברת ALTAIR, עבור החלפת הרכבו ממתכת לחומר מרוכב. תמונה באדיבות K-Preview.