שהביאנו עד הלום.

אלי פלורנטל, מי שהוביל את פלורמא עשרות שנים, יזם, תכנן וליווה את ההתפתחות האחרונה – מעבר למשכנה החדש בכפר סבא. הוא זכה להביא את הפרויקט לסיומו, לשבת במשרדו החדש לתקופה קצרה ונפטר במפתיע. ילדיו, אפרת ודניאל, מספרים על אביהם וממשיכים את דרכו.

 

מימין אפרת פלורנטל, מנכ"לית החברה. משמאל דניאל פלורנטל, מנהל הטכנולוגיה והשיווק. ברקע: בניין פלורמא החדש בכפר סבא.

הכתבה עם אפרת ודניאל פלורנטל הייתה אמורה להיות אירוע משמח לרגל מעבר פלורמא לבניין חדש. על מעבר זה היה אמון אביהם אלי, החל משלב החזון ועד סיום הביצוע. אולם לצערנו, הלך אלי לעולמו כשהוא בן 72 שנים בלבד בעודו פעיל ונמרץ בחברה ומחוצה לה. אלי היווה דור שני בחברה שהיא גם משפחה. הוא ירש אותה מאביו לפניו והעבירה הלאה לילדיו.

מהנדסת אווירונאוטיקה לפלסטיק

"פלורמא הוקמה על ידי סבנו, אברהם (יונצ'י) פלורנטל עוד לפני קום המדינה ב-1938 בדרום תל אביב", מספרת אפרת, מנכ"לית החברה: "הוא עסק במסחר שעונים בטרנסילבניה וכשהגיע לארץ הקים חברה לפיגמנטים לטקסטיל ולעור. אבי, אלי, למד בטכניון הנדסת אווירונאוטיקה וחלל ללא רצון המשיך בעסק המשפחתי (אביו נהג להתבייש בהיותו "סוחר" ולא בעל מקצוע אוניברסיטאי). לשמחתנו, כמה ימים של עבודה בתעשייה האווירית גרמו לו לשנות את דעתו ולהחליט להצטרף לפלורמא".

כניסתו של אלי לחברה לוותה בשינוי מיקוד הפעילות, "בשנות השישים המאוחרות תעשיית הפלסטיק בישראל החלה לצמוח ולשגשג", מספר דניאל, סמנכ"ל הטכנולוגיה והשיווק של פלורמא. "אבי, שראה זאת כהזדמנות, החל לפתח את תחום הפיגמנטים והצבע. האגדה מספרת כי הוא הסתובב עם פג'ו 504 ושכנע את כל מי שהיה מוכן להקשיב לנסות ולהכניס פיגמנטים ישירות בקו הייצור, שיטה שכיום נפוצה בכל מפעל. הוא יצר קשרים עסקיים הדוקים וטובים עם הספקים שנמשכו שנים רבות וגלשו לחברות אישית. העובדה כי חלקם אף הגיעו במיוחד לארץ על מנת ללוותו בדרכו האחרונה יכולה להעיד על כך".

מעבר למינון מדוייק

לפני כ-40 שנים, עם ההתקשרות של פלורמא לחברת HCA ההולנדית נוצרה קפיצת מדרגה טכנולוגית בחברה. פלורמא, שהייתה בין סוכניה הראשונים, נכנסה לתחום המינון המדויק וליישומים יותר ויותר מתוחכמים. במקביל החלה החברה לפתח את מחלקת ציוד המינון המדויק מתוך הבנה כי פתרון נכון חייב לשלב גם חומרים וגם מכונות. כיוון זה הלך והתפתח והיום מייצגת החברה חברות נוספות בתחום הטיפול בחומרי גלם, גריסה, ייבוש, הולכה, בדיקות מעבדה וקווי פיילוט. פרופיל החברה נדיר בשוק התעשייתי והוא כולל ייצוג חברות, הפצה, ייצור, שירותי מעבדה ומחקר ופיתוח עצמאיים. החברה משרתת מגוון תעשיות: חקלאות, פארמה, קוסמטיקה, צבע וכמובן את תעשיית הפלסטיק האחראית לנתח גדול בפעילותה.

הדור השלישי לחברה

אלי, כמו גם אביו לפניו, לא כיוון כי ילדיו ייכנסו לעסק המשפחתי. אולם כוונות לחוד ומעשים לחוד וב-1995 הצטרפה לחברה אפרת ביתו. אחריה הצטרף גם בנו דניאל לאחר שסיים לימודי פלסטיקה בשנקר. "במקביל ללימודי מנהל עסקים התחלתי לעבוד בחברה", מספרת אפרת, "הנושא הראשון בו טיפלתי היה הקמת מערכת ISO שנולד מדרישת פולירם. בדרום תל אביב לא הייתה לנו מעבדה מסודרת וחלק מדרישות התקן הייתה התחייבות שנעבור למבנה חדש". ואכן ב-1999 הייתה מקפצה נוספת בהתפתחות החברה עם המעבר לבניין חדש בהוד השרון. "המעבר פתח בפנינו יכולות חדשות, הגדלנו את הייצור, הקמנו מעבדה מסודרת והתחלנו להשקיע יותר בפיתוח".

לא רק מסחר

אחת הדוגמאות האחרונות לפיתוח פרי החברה היא מערכת פורמולציה in-house ללקוחות הפלסטיק שיכולים לעשות התאמות מידיות במעבדה עם קו מוצרי ה- ®Fliquid (פסטה על בסיס נשא ייחודי המהווה את אחד ממוצרי הדגל של פלורמא לתחומי ההזרקה). דניאל, שהיה אמון על פיתוח המוצר, מספר עליו בעיניים בורקות: "המטרה שעמדה לנגד עינינו היא מתן עצמאות למפעל לבצע התאמות גוון מהירות מאוד במעבדה. זאת, ללא תלות בשירות אותו הוא מקבל מייצרני המסטרבץ'".

"לאחר שנים של פיתוח השקנו לאחרונה את מערכת in plant colour machine. מדובר במערכת הכוללת חומרה, תוכנה וחומרי צבע המאפשרת להגיע לפורמולציה הרצויה לגוון ראל / פנטון מסויים, או לסריקה של דוגמה. לאחר קבלת הפורמולציה המערכת מכינה את הצבע הנבחר ע"י ערבוב צבעים נוזליים. הצבע יכול להיכנס למכונת ההזרקה למתן דוגמאות מיידיות. במידה ורוצים לתקן את הגוון, ניתן לעשות זאת במהירות ובמקום ע"י תיסוף נוזל הצבע הרצוי. לאחר הגעה לתוצאה הרצויה יכולה החברה להעביר את הפורמולציה ליצרנית המסטרבץ' לצורך ייצור תעשייתי. מדובר בבשורה של ממש לחברות רבות בישראל ומחוצה לה וניסיונות מתקדמים באירופה כבר נעשו וזכו להצלחה גדולה".

עוברים לבניין החדש בכפר סבא

באמצע דצמבר האחרון עברה החברה למשכנה החדש בכפר סבא. הבניין צבעוני ובולט לעין וגם מי שלא מכיר את הנעשה בו, יכול להבין כי החברה הזו מתעסקת בצבע. "לפני שנים ספורות הפכנו להיות מפיצים מורשים של EVONIK ו-LANXESS בתחום הסיליקה והאוקסידים. ההפצה דרשה שטח מסחרי גדול ואחזקת מלאים מתאימים. לצד זה גם מחלקת הייצור שלנו גדלה משמעותית", מספרת אפרת. כל אלו תרמו למעבר פלורמא למרכז חדש, בכפר סבא. "תהליך הבנייה כולו לקח 20 חודשים. המעבר דרש הרבה תכנון ואנרגיות, המעבדה נמצאת בקומה עצמאית, ומערך הייצור והתפעול מרווח ונח פי כמה".

פרויקט זה היה למעשה הפרויקט המשמעותי האחרון שליווה אלי בפלורמא לפני העברה רשמית של המפתחות לידיים של דור ההמשך, דניאל ואפרת. "הוא הספיק להגיע לכאן, לראות את הפרויקט הזה מגיע לסיומו, לשבת במשרד החדש ולהנות מעמל כפיו", מספרת אפרת.

המחסנים החדשים בבית פלורמא מתנשאים לגובה של 6 קומות.
נפרדים באהבה

"אבא היה שילוב מיוחד של תעשיין ואיש טכנולוגיה. בתבונה הוא הצליח לפתח גם את התחום הטכנולוגי של פלורמא במקביל למסחר תוך שמירה על קשרים טובים עם לקוחות וספקים לאורך שנים. זכינו לתקופת חפיפה ארוכה של חמש שנים בהן הוא העביר יותר ויותר סמכויות אלינו, תוך לימוד וליווי. הוא לא פחד לחשוב קדימה, לקחת סיכונים, ולהנות מהדרך והתהליך", מסכמים אפרת ודניאל.

ואכן נראה שאלי הצליח. הוא הקים חברה ייחודית שידעה להתאים את עצמה לכל תקופה והצליחה להישאר אקטואלית במשך עשרות שנים. אין ספק כי למרות הקושי בפרידה ממנו, החברה בידיים יציבות כאשר ילדיו, דניאל ואפרת, מלווים אותה באהבה ומקצועיות.

דברים לזכרו של אלי פלורנטל ז"ל / פרופ' עמוס אופיר

אלי פלורנטל זכרונו לברכה

אלי פלורנטל ז"ל הלך לעולמו, בטרם עת, בשבוע האחרון של חודש פברואר 2020. הידיעה על פטירתו, שנחתה עלינו בבוקר יום המחרת, התקבלה בתדהמה וביגון בקרב חבריו ומוקיריו הרבים. אלי היה עבורי ידיד אישי וקרוב, הרבה מעבר לקשר המקצועי שהיה בין שנינו, במסגרת עולם החומרים הפולימריים, שהפגיש אותנו לפני יותר משלושים שנים.

הכרתי את אלי לראשונה במחצית השנייה של שנות ה- 80 (של המאה הקודמת…), במסגרת התפקיד המקצועי הראשון שלי כמהנדס צעיר בתעשייה. הטכנולוגיה של פוליאסטר תרמופלסטי (PET), בעולמות ההזרקה-ניפוח של מכלים והאקסטרוזיה-תרמופורמינג של יריעות ומוצרים מעוצבים בחום, הייתה עוד צעירה ובתולית בעת ההיא, אך אלי בחוכמתו ובחושיו המחודדים, ידע כבר אז והבין היטב את הפוטנציאל הגדול שגלום בה, מה שהסתבר לימים כאמיתי וממשי. תעשיית מוצרי ה- PET אכן גדלה והתפתחה במהירות, בשנים שלאחר מכן.

ניסינו, בעת ההיא, ללמוד ולהבין את הבעיות של 'התיסוף הפונקציונאלי' 'והצביעה המדויקת' שנדרשים במוצרי PET שקופים ואטומים. תוך כדי העבודה על הנושא, שהייתה כרוכה בהרצות ניסוי רבות ואיטרציות של נוסחאות תיסוף שונות, למדנו את היתרונות (וגם את המגבלות) של התיסוף 'המינימלי', המבוסס על טכנולוגיות ה-HolcoBatch וה-HolcoMer של חברת Holland Colors. בשנים שלאחר מכן המשכנו לחקור וללמוד ביחד יישום של מסננים ספקטראליים באריזות מכלי PET, עבור מוצרי מזון הרגישים לאור הנראה וגם לזה שבתחום ה- UV. בהמשך, וכחלק מהמרץ והיוזמה המתמדת של אלי ליצור ידע טכנולוגי-יישומי חדשני, הוא הביא להתדיינות שבין שנינו את 'הקונצפט' של הצביעה הנוזלית, אשר לימים הפך להיות תחום עיסוק מוביל ומקורי-ייחודי של חברת פלורמא מול התעשייה, בתחומי ייצור ותוצרים שונים.

תחום הצבע כתוסף – בהקשר לטכנולוגיית הגיוון של חומרים במוצר, כמו גם תחום התוספים לפולימרים ולחומרים שונים, היו המומחיות המיוחדת של אלי, מה שהביאו גם לעיסוק פרקטי ולהתמחות במערכות למינון מדויק של תוספים (מוצקים ונוזליים), כמו גם במערכות ובשיטות 'ערבוב' (mixing) של האחרונים במטריצות חומריות, שאותן הוא הנחיל ויישם בתבונה רבה בקווי ייצור של מפעלים רבים בארץ ובחו"ל.

למדתי רבות מהידע המעמיק ומהניסיון הפרקטי שהיו לאלי בתחום זה ובתחומים רבים אחרים. למרות צניעותו הידועה לכל, הרשימה אותי במיוחד הסקרנות שלו וההכרה הפנימית בחשיבות החקר והלימוד, כחלק מהותי ביכולת לייצר חדשנות שניתן יהיה ליישמה בפועל בייצור תעשייתי, הנושא בחובו קידמה ופריון.

לימים, כששבתי לארץ לאחר מספר שנים של תקופת התמחות באוניברסיטה בחו"ל, חידשנו את הקשר והמשכנו לקדם במשותף פרויקטים יישומיים שונים בתעשייה. ההצטרפות שלי לעולם האקדמי ב-'שנקר', במקביל לעיסוק במו"פ יישומי עם התעשייה במסגרת מרכז הפלסטיקה – כמכון מחקר, פתחו אפשרויות חדשות לשיתוף פעולה בינינו. אלי, כאיש חזון ובעל ראייה עתידית רחבה, ראה חשיבות עצומה בקידום הנחלת הידע האקדמי בתחום 'הנדסת החומרים הפולימריים' לדור הצעיר, כמו גם בקידום יכולות המחקר והפיתוח בתחום. בהקשר לכך, הוא יזם קרן מלגות מיוחדת, מטעם משפחת פלורנטל וחב' פלורמא, אשר במשך עשרים שנים רצופות העניקה מלגות לסטודנטים/יות מצטיינים/נות במח' להנדסת חומרים פולימרים ב'שנקר'. היה לו חשוב במיוחד שנדאג לכך שהמלגות יוענקו, ראשית לכל, לסטודנטים/יות עם צורך כלכלי ממשי.

בעשר השנים האחרונות, הייתה לו תרומה גדולה וחשובה בהצטיידות ובבניית יכולות המחקר המעבדתיות (האנליטיות והתהליכיות) של מרכז הפלסטיקה והגומי ב-'שנקר'. באמצעות חב' פלורמא (בניצוחם של ילדיו אפרת ודניאל – המנהלים את החברה במשותף), נרכשו והועמדו לפעולה מערכות מכשור מעבדתי ומערכות עיבוד לחומרים פולימריים, מהחדשניות ומהמתקדמות ביותר שקיימות.

למותר לציין שכל תחומי הפעילות הענפה של אלי, שאותם תיארתי כאן בהקשר לחוויית העבודה המשותפת והאישית שלי איתו לאורך השנים, הם, בראש וראשונה, בעיקר נחלתם של לקוחותיו ומכיריו הרבים בתעשייה בארץ, כמו גם של החברות הרבות בעולם, שאותן הוא ייצג בישראל ביד רמה ובמקצועיות יוצאת דופן, באמצעות חב' פלורמא.

את אלי פלורנטל ז"ל אזכור כידיד אמת, עם קשר ידידות מיוחד וקרוב, אותו חלקנו במשך יותר משלושה עשורים. מעבר לתחומי העניין המקצועיים, מצאנו לא פעם שפה משותפת ומרתקת בנושאים שברומו של עולם, כמו: אהבת נופי הארץ, שירת הארץ היפה, פלאי הטבע בעולם והזיקה לאומנות, אשר היו קרובים מאוד ללבו של אלי.

יהי זכרו ברוך לעולמי עד.

פרופ' עמוס אופיר – ראש המחלקה להנדסת חומרים פולימרים במכללת 'שנקר'