מסע הרעיון – עמיעד בתהליך פיתוח אסטרטגי / כפיר אטיאס

במשך ארבע שנים פיתחה החברה מסנן אוטומטי ללחצים נמוכים המהווה בשורה חדשנית בתחום הסינון

תמונה 1: מכלול ברז השטיפה המשולב במעטפת המוצר.

מהירות היא דבר יחסי, תשאלו את איינשטיין. בסביבה בה כולם מתקדמים קדימה, עמידה במקום לא אפשרית ומשולה להליכה לאחור. לכן, בשוק התחרותי של היום כבר ברור כי חברה החפצה חיים חייבת להשקיע בפיתוח תמידי.

להגיד זה קל, אולם לעשות זה כבר קשה! את האתגר הזה לקחה על עצמה חברת עמיעד מערכות מים המתמחה בפיתוח מסננים לחקלאות ולתעשייה. מתוך ראייה אסטרטגית ארוכת טווח נכנסה עמיעד לתהליך פיתוח שלקח שנים ובסופו – פריצת דרך טכנולוגית המייחדת את החברה. כאן נביא את סיפורו של תהליך שהחל במחשבה אסטרטגית מכוונת פיתוח, ועד ליישומו הסופי. פיתוח זה מתבסס כמו רבים לפניו על מעבר מייצור מסורתי במתכת – לייצור מפלסטיק שהקנה למוצר החדש יכולות ויתרונות רבים.

שוק הסינון המסורתי

"שוק הסינון בעולם החקלאות הינו שוק שמרני ביותר ולקוחותיו לא מתפשרים על איכות המוצר ויחד עם זה, רגישים מאוד למחיר", מספרים בעמיעד. "המסנן עצמו בעל תפקיד קריטי עבור החקלאי והוא משמש כקו ההגנה האחרון לפני מערכת ההשקיה. כשל בו עלול לגרום לסתימה בכל מערך ההשקיה, וכתוצאה מכך לפגיעה בגידול ופגיעה כלכלית חמורה בחקלאי".

חשיבה אסטרטגית

עמיעד הישראלית מפורסמת בחדשנות פורצת דרך בעולם החקלאי בכלל, ובעולם הסינון בפרט. במהלך 2014, הגיעו לישראל כלל נציגי מחלקות המכירות מתחום ההשקיה מחברות הבת של עמיעד, ברחבי העולם, כדי לבחור את כיוון ההתפתחות העתידי של החברה. לאחר דיון ארוך , נבחר הכיוון של סידרת מסננים אוטומטיים לספיקות של עד 80 מק"ש – כתחום הפיתוח הרצוי. השוק המרכזי אליו תוכנן המוצר הוא שוק המסננים הקטנים ומסנני הביקורת, הנשלט עד היום  ע"י מיליוני מסננים ידניים וחצי אוטומטים. בשוק זה, הפיתוח החדש של עמיעד, המתמקד בסינון אוטומטי, מהווה בשורה של ממש.

יוצאים לדרך

לאורך כל שנת 2015 עמל צוות משותף, המורכב ממחלקות המכירות והפיתוח, על שכלול התוכנית העסקית ותכנון המוצר. זאת מתוך ראיה כי המוצר הסופי צריך להכיל את התכונות המרכזיות הבאות: יחס עלות-תועלת מיטבי, גוף פולימרי מלא, הפסד אנרגיה נמוך ושטיפה בלחצים נמוכים, פשטות לתחזוקה, ורסטיליות בהתקנה, ויכולות בקרה מתקדמות.
לקראת סוף שנת 2015, לאחר תהליך פיתוח של יותר משנה, התקבל אב טיפוס אשר מדמה כמעט לחלוטין את העקרונות שעליהם מתבסס המסנן ובתחילת 2016 התקבל האישור הרשמי לפיתוח החדש.

חזק, קל משקל וורסטילי

מתחילתו של התהליך, נקבע שהמסנן החדש יתבסס על אלמנט הסינון של משפחת הסיגמא של החברה, כמרכיב עיקרי במוצר. אלמנט זה, עשוי מאריג פלדת אל חלד, מחוזק בכלוב פולימרי ובעל ביצועים מוכחים. אלמנט הסינון קבע למעשה את גודלו הפיזי של המסנן החדש וכן את שמו הנבחר: מיני סיגמא.

בעמיעד מספרים: "תחילה הגדרנו את חומר המעטפת החיצונית, קרי מיכל הלחץ של המסנן. החומר הנבחר היה PA  עם סיבי זכוכית המאופיין ביחס מצויין של חוזק מול עובי דופן קטן ומאפשר הורדת משקל. המשקל הינו גורם קריטי, עקב היכולת המוגבלת של ראשי ההשקיה לשאת משקלים גבוהים. לדוגמא, בשווקים כדוגמת אוסטרליה וארה"ב רוב מסנני הביקורת מותקנים על גבי צנרת PVC המוגבלת במשקל אותו היא יכולה לשאת.

שיקול נוסף שתמך בדופן קלה ודקה הוא כמובן התמחיר. מעטפת הלחץ במסנן תופסת כ-40% ממשקלו ומהווה חלק משמעותי בתמחיר המוצר. אחד היעדים המרכזיים היה פיתוח של מוצר כלכלי ללקוח. לכן, היה עלינו להילחם על כל שקל בתמחיר המוצר. באופן זה הפער במחיר הקניה של המיני סיגמא לבין המוצרים האחרים הצטמצם והניע את הלקוח לבחור מסנן אוטומטי לחלוטין, במקום המסנן הידני או החצי אוטומטי".

יעד העלות האגרסיבי הוביל גם להחלטה לתכנון מגוף שטיפה אינטגראלי. צוות הפיתוח נכנס כאן, במודע, לטריטוריה לא מוכרת ומאתגרת. היה צריך לתכנן מגוף שטיפה מובנה, שידע לתפקד היטב בלחצים נמוכים (יכולת שטיפה אופטימלית ב-1.5bar), כאשר מעטפת הלחץ של המוצר הינה, גם, מעטפת הברז (תמונה 1). כלל חלקי הברז תוכננו להיות פולימרים, נושא שיש לו השלכה ישירה על אופן בחירת שיטת האיטום והתמודדות עם קווי החלוקה (Parting line) של המוצר בתבנית המאיצים את בלאי האטם בצורה אקספוננציאלית.

החומר המרכזי שנבחר למכלול הברז של המיני סיגמא הוא PBT. לחומר זה יש תכונות מצוינות של מיסוב ושל התנגדות לשחיקה, אך הוא מאתגר מבחינת ההזרקה עקב רגישות גבוהה לייבוש החומר, לטמפרטורות העבודה ולזמן השהייה בצילנדר. כמו כן, אזור הברז מרכז לתוכו את כלל התשטיפים מתוך חלל הרשת, ועליו לעמוד לאורך זמן בחומרים שוחקים ביותר כגון חול. תכונה נוספת של חומר זה הינה ספיחה אפסית של מים, תכונה חשובה ביותר המאפשרת לשמור על ממדי האטימה לאורך הזמן, בתנאי עבודה משתנים.

אתגר נוסף היה להקנות למוצר יכולת התקנה בכל מנח ובכל זווית אפשרית כדי לאפשר ללקוח מינימום שינויים בקווי ההשקיה הקיימים והתאמה אופטימלית להתקנות חדשות, דבר המפחית משמעותית, את ההשקעה הראשונית של החקלאי בהתקנה (תמונה 2).

גם התאמת המסנן לשטיפה בלחצים נמוכים היוותה אתגר. היה צריך לפתח בקר שטיפה ייחודי שזכה לשם  ADI-P, המותאם בצורה אופטימלית לקו החדש של מסנני הדור הבא. גם כאן צוות הפיתוח יצא מאזור הנוחות שלו ולמד נושאים שלמים מראשיתם. מלבד צוותי הפיתוח שעבדו על אתגר תכנוני אדיר זה, נדרשו סימולציות קבועות עם לקוחות בשטח, לימוד המסקנות והטמעה רציפה של השינויים עד להשקת המוצר.

תמונה 2: מסנן המיני סיגמא האוטומטי של עמיעד מותקן בשטח בצורה אופקית ואנכית.
המבחן האמיתי

רגע השיא היה השקת המוצר בתערוכת אגריטך, שהתקיימה בחודש מאי 2018 (תמונה 3). ההתעניינות מצד הלקוחות הייתה רבה מאוד, ומיד בתום התערוכה התחילו ההזמנות לזרום. היתה זו נקודת המבחן הראשונה ליכולתה של עמיעד לספק כמויות גדולות בזמן מועט כאשר עד סוף שנת 2018 כבר יצאו אלפי מסנני מיני סיגמא משערי המפעל.

תמונה 3: צוות הפיתוח על עמיעד בתערוכת אגריטך 2018.
לסיכום

"מסע הרעיון" הוא מסע פיתוח שהחל בשבילים פתלתלים בדמיון של קבוצת אנשים, והפך מרעיון למוצר. המסע הוא מסע של אנשים שהתחילו כפרטים נפרדים וסיימו כקבוצה. עמיעד התברכה בהון אנושי איכותי שהוא קריטי להצלחה של פרויקט מסוג זה. ארבע וחצי שנים של מסע הסתיימו, בהצלחה, ביום אחד והחברה כבר עמלה על הפיתוח הבא.

 

על הכותב:

עמיעד מערכות מים נמנית עם היצרנים החשובים והמובילים בעולם בתחום מוצרי סינון מים ופתרונות סינון וטיפול במים מעל 50 שנים. החברה מייצרת מוצרים תחת המותגים עמיעד, ארקל ופילטומט בטכנולוגיית סינון הרשת, הדסקיות, המדיה והמיקרופיבר.

כפיר אטיאס מנהל צוות פיתוח מוצרים פולימרים, עובד בחברה משנת 2012 במספר תפקידים במחלקת הפיתוח, מהנדס מכונות בהכשרתו.

למידע נוסף: [email protected]