אחרי 73 שנים: R-PET בעל אישורי מגע עם מזון – MADE IN ISRAEL

מפעל GREEN PET Recycling החל כבר לייצר פתיתי PET גרוסים. השלב הבא – ייצור מאושר למגע עם מזון יחל בעוד כמה חודשים עם הגעת קו מתקדם של Starlinger למפעל. הדבר מהווה בשורה של ממש ליצרנים מקומיים המשוועים לחומר ממוחזר ואיכותי

תמונה 1: באלות הפסולת בחצר המפעל, בכניסה לתחילת קו המיון.

בישראל קיים קושי אמיתי להשיג חומר PET ממוחזר ומגורען מאושר למגע עם מזון. וכשאנחנו אומרים "קושי" – אנחנו מתכוונים שפשוט אין. דירקטיבות עולמיות מציבות יעדים מאתגרים של שימוש בחומר גלם ממוחזר ומפעלים מקומיים שרוצים לעמוד בהם ולייצא – נאלצים לייבא חומרים מחו"ל.

האבסורד בייבוא פסולת ממדינה אחרת, זועק לשמיים ומפריע לכל תעשיין עם נפש ירוקה. על כן נרשמה ציפייה אמיתית בתעשיית הפלסטיק כאשר הוכרזה פתיחתו של מפעל המיחזור "GREEN PET Recycling" בקדמת גליל. שם מתבצעים בימים אלו תהליכי מיון ומיחזור של PET לפתיתים גרוסים, וכן של HDPE ול-LDPE ליישומי יריעות סטרץ' ושקיות. בחודשים הקרובים צפויה יכולת המפעל להשתדרג משמעותית. זאת בעזרת התקנתו של ציוד מתקדם לייצור פתיתי PET מאושרים למגע עם מזון וכן יכולות גרעון חדשות ל-LDPE.

ממחזרים רק פסולת מקומית

הקמת מפעל GREEN PET Recycling החלה בשנת 2019. את המפעל הקימו יחד, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים שלושה שותפים: זוהר לוי, המשמש כמנכ"ל החברה, חברת "בלו משקאות" וחברת "יפאורה-תבורי". עבור זוהר לוי, אין זה מפעל מיחזור ה-PET הראשון בו הוא לוקח חלק. ב-2009 הקים זוהר מפעל מיחזור דומה בטורקיה בו היה שותף במשך 10 שנים. את הניסיון שצבר שם, הוא מביא עכשיו למפעל החדש.

"הקמת מפעל בתקופת הקורונה הייתה כמו להקים מושבה בחלל", מספר זוהר. "הכל עשינו בכוחות עצמנו והתוצאה מוצלחת. כל חומרי הזינה למפעל מגיעים מפסולת מקומית ואין לנו תוכנית לייבא פסולת מחו"ל. המקורות מגוונים וכוללים פסולת מהתעשייה, רשויות מקומיות, תחנות מעבר, אתרי פסולת ותאגידי מיחזור. אנחנו פעילים בתחום איסוף הפסולת והפעילות הזו מבטיחה לנו מקורות הזנה קבועים של פסולת פלסטיק למפעל. יכולות העיבוד שלנו מגיעות לכ-3000 טון פסולת בחודש – תפוקה המתאימה למיחזור 50% מפסולת ה-PET בישראל. 75% מהחומר שנייצר מיועד לכאן, לתעשייה בישראל, ו-25% יעבור ייצוא לחו"ל על מנת לשמור על המפעל כמפעל מייצא".

תכניות להמשך

שלושת זרמי המיחזור הקיימים כיום במפעל עומדים לעבור שיפור משמעותי עד לסוף השנה. זרם ה-LDPE+LLDPE שנמכר כיום בעיקר ליישומי יריעות סטרץ' כפתיתים גרוסים ישתדרג. קו המיחזור של חברת EREMA עתיד לשפר ולגרען את החומר. הקו כבר הגיע למפעל (כפי שיעידו ארגזי הענק שראינו במהלך הביקור) ומחכה באריזתו המקורית להגעת טכנאי מחו"ל.

בעוד מספר חודשים יצטרף לקו EREMA קו חדש של חברת Starlinger – המובילה את עולם מיחזור ה-PET. בטכנולוגיית SSP (Solid State Polymerization) יגורענו הפתיתים מחדש ויקבלו אישור למגע ישיר עם מזון (מטעם ה-FDA ו-EFSA). התהליך יאפשר שליטה טובה על איכות החומר, הצמיגות והתיסוף הסופי. ברמה הטכנית, ערכו יהיה שווה ערך לחומר בתולי. מבחינת התמחיר – קשה לדעת והדבר תלוי כמובן במחירם של חומרי הגלם הבתוליים.

תמונה 2: מתקני המיון בתוך המפעל.
איך ישפיע חוק הפיקדון החדש על תעשיית המיחזור

"חוק הפיקדון לבקבוקים גדולים שאושר לאחרונה הולך לשנות את מצב המיחזור בארץ", מספר לנו זוהר, ומוסיף כי השרה לאיכות הסביבה, גילה גמליאל, תגיע למפעל לדון בנושא. "אני מברך על החלת חוק הפיקדון גם על מכלי משקה גדולים. פעולה זו תקדם את תעשיית המיחזור בישראל ותבטיח מקור זמין של חומרי גלם למפעלי המיחזור.

למיחזוריות כיום מושלכים לא רק בקבוקי השתייה אלא גם אריזות פלסטיק נוספות, בעיקר מתחום הקוסמטיקה והניקיון. עם החלת חוק הפיקדון, בקבוקי ה-PET לשתייה ייעלמו מהמיחזוריות והנפח של שאר אריזות הפלסטיק יהיה קטן מידי, כך שתיחזוק המיחזוריות לא יהיה משתלם והן ייעלמו מהשטח. כל פסולת האריזה תופנה לפח הכתום ולכן כדאי להגביר את פריסתו ברשויות ולהגדיל את תדירות הפינויים של הפחים. זאת על מנת שהאזרחים לא יזרקו את פסולת האריזות לפחי אשפה רגילים וייווצר מצב בו פסולת שבעבר הייתה ממוינת במקור תקבל טיפול פחות טוב".

יצרני הפלסטיק מוזמנים לשולחן עגול

"כדי לייצר כלכלה מעגלית אמיתית חייבים דו-שיח בין הממחזר ובין היצרן", מסכם זוהר. "אם היצרנים רוצים חומר גלם ממוחזר באיכות גבוהה הם צריכים לייצר אריזות שיתמכו במיחזור שכזה. אנחנו נשמח לשבת לשולחנות עגולים עם התעשייה ולהכווין בצורה מדויקת איך לתכנן אריזה מתאימה שנוכל לעבד ולהפיק ממנה ערך בסיום השימוש".

כדוגמה, מספר זוהר על אריזה, תווית בקבוק, של אחת מהחברות המובילות בארץ שבאה לקדם מיחזור ובעצם הייתה שגויה מייסודה. "יצרן המוצר השתמש בתווית PVC על בקבוקי משקה מ-PET. מכיוון שלשני הפולימרים (PVC – PET) צפיפות דומה, קשה להפרידם על סמך צפיפות בלבד".

"במטרה להקל על המיחזור, היצרן קידם מהלך של מעבר לתוויות PET. הרציונל היה שבמקרה זה לא יהיה צורך להפריד את התווית מהבקבוק והם ימוחזרו יחד. ברגע האחרון עצרנו את התכנון הזה היות והדפוס על התווית פוגע באיכות החומר המתקבל מבקבוקים שרובו הגדול שקוף או כחול. לאחר שיחה איתנו המלצנו להחליף לתוויות מבוססות פוליאולפינים בעלי צפיפות נמוכה שמאפשרות הפרדה קלה במקום תוויות ה-PVC בהם השתמש עד עתה היצרן".

נאחל למפעל GREEN PET Recycling הצלחה רבה ושבקרוב נזכה לחומרים ממוחזרים איכותיים בישראל, ללא צורך בייבוא מחו"ל!

ליצירת קשר:

זוהר לוי, 052-889-7788, [email protected]

בתמונה: זוהר לוי מייסד ומנכ"ל Recycling GREEN PET.