מתייעלים עכשיו, כי אין לנו משאבים לבזבז

כולנו שואפים להתייעל אך הביצוע בשטח קצת מורכב. המרכז להתייעלות במשאבים מעמיד לשירותכם יועצים ומימון שנועד בדיוק לכך – לצורך התייעלות בחומרי גלם, מים ואנרגיה. חברות רבות בתעשייה, ביניהן פלסגד וסטאק-פלסט כבר ביצעו תהליך דומה ומספרות כאן מניסיונן

בימים אלה, כאשר השלכות מגיפת הקורונה עולות אל פני השטח, אנו מגלים שישנו מחסור רב בחומר גלם – עקב קשיים בשינוע ולוגיסטיקה, סגירת מפעלים, וביקוש שחוזר לעלות מצד לקוחות. בזמנים כאלה כל מנהל שואף שארגונו יעבוד בצורה יעילה, לא בזבזנית, יגביר תפוקות ויעלה ברמת הפריון.

אולם, מפעלים גדולים מורכב לנהל. במציאות ניתן למצוא שיטות עבודה ותהליכים לא אופטימליים שהשתרשו לאורך ההיסטוריה. אלו מבזבזים משאבים רבים והעבודה היעילה מתמסמסת תחת ההנחה כי יותר חשוב לייצר בזמן, גם אם זה על חשבון היעילות.

אז איך מתייעלים?
*עדי דישון, מנכ”לית המרכז.

המרכז להתייעלות במשאבים בא לעזור לנו בצורך זה בדיוק. הוא הוקם במרץ 2020, במימון ותקצוב של מינהל תעשיות במשרד הכלכלה והמשרד להגנת הסביבה, ממש עם פרוץ הקורונה לחיינו. "המרכז פועל באמצעות מחלקת הייעוץ, אשר כוללת מהנדסים בכירים ומאגר יועצים מומחים. אלו עומדים לשרותכם בקידום התייעלות כלכלית וסביבתית", מספרת עדי דישון, מנכ"לית המרכז.

אם נשפוט על פי פעילות המרכז בשנה האחרונה נראה כי אכן היה מה לשפר. "מאז תחילת הפעילות, התנענו תהליכי התייעלות בלמעלה מ-80 מפעלים תעשייתיים בתחום הפלסטיק, מתכת, טקסטיל, מזון, כימיקלים ועוד. המפעלים מקבלים מענקים בגובה 50%-70% מעלות דמי הייעוץ. הם מקטינים את טביעת הרגל הפחמנית שלהם, מראים התייעלות כלכלית ועלייה בפריון העבודה".

על מנת לפתוח את החשיבה לפרויקטים דומים במפעל שלכם, הבאנו כאן כמה דוגמאות על פרויקטים שקודמו בתעשייה לצד אפיון הרעות החולות שניתן לשפר.

הגורמים הנפוצים הפוגעים ביעילות המפעלית
*אלי אלף, יועץ תעשייה וניהול מחברת 'רוח גבית'
  • חוסר במדדים: קשה לשפר מה שלא מודדים. במפעלים רבים חסרה מדידה, או לחילופין, מבצעים מדידות אך לא משקפים אותן לעובדים. כאשר עובדי הייצור אינם חשופים למדדים הם לא מבינים את השפעת עבודתם על התהליך, קבלת ההחלטות שלהם לקויה וקשה להם מאוד לבצע שיפור מתמיד ולקדם את יעדי הארגון.
  • חוסר אפיון נכון של הנקודות לשיפור: מפעלים רבים אמנם מודעים לעובדה שהם לא עובדים בצורה יעילה, אולם לא משכילים לזהות את המקומות הנכונים לבזבוזים ולצמצמם. הבסיס הוא הבנת הערך בתהליך וזיהוי בזבוז על ידי כל אחד מהעובדים.
  • ייצור יעיל גם של מוצרים בדרישה נמוכה: מפעלים מנסים לייצר בצורה יעילה את כל סוגי המוצרים, גם את אלו הנשארים זמן רב על המדף וכך נתקעים עם מלאים לזמן ארוך, תוך מיצוי לא נכון של כושר הייצור שלהם. לחלופין, במקרים אלו על הארגון לתת עדיפות לזריזות על פני היעילות ע"י השקעה בעודף כושר ייצור ולימוד החלפות זריזות על מנת לייצר רק את הכמות להזמנה במוצרים בעל דרישה נמוכה (Slow Runners), ואילו את המוצרים הנפוצים (High Runners) לייצר בצורה יעילה, גם להזמנה וגם למלאי.
  • פחתים גדולים וסט-אפים ארוכים: הרצון לייצר מהר ויעיל, בזמן מחזור קצר, גורר עבודה "על הקצה" של חלון ההזרקה. כל שינוי קטן בחומר או בסביבה, יגרור מוצרים פסולים ויעלה את רמות הפחת. כדי לצמצם ברמות הפחת, עדיף לייצר בתנאי האמצע של חלון העבודה, גם אם זה יגרור זמן מחזור ארוך יותר. זאת כמובן כתלות במוצר. לדוגמה, מוצרי High Runners או מוצרים פשוטים נתאמץ לייצר בצורה יציבה בזמן הקצר ביותר שחלון העבודה מאפשר. לעומתם, מוצרים מורכבים או Slow Runners נייצר באמצע חלון העבודה, נחסוך פחתים ונאפשר סט-אפ מהיר וקצר.
כי חבל על כל טיפה
*אביעם אלי מחברת 'צלול מיל צלולים'

דוגמא נוספת להתייעלות במשאבים מביא לנו אביעם אלי, מחברת 'צלול מים צלולים' המשמש כיועץ שפכים במרכז. אביעם מספר כי בתעשייה יש שימוש במים במקומות רבים: מערכות קירור (תבניות הזרקה, גלילי קלנדר), שפכים, קירור היתך בייצור פרופילים או תהליכי גירעון, שטיפות בעת תהליכי מיחזור ועוד. בתפקידו הוא מייעץ למפעלים כיצד לפתור בעיות של חריגות בשפכים הגוררות קנסות מטעם הרשויות ולבצע מיחזור שפכים במעגל סגור. לדבריו, ניתן אף לצמצם לאפס את השפכים למערכות הביוב. "התאמה נכונה של מערכות הקירור לתהליכים מייעלת ומקצרת את זמני מחזור. חשוב לזכור גם לטפל במי הקירור, כך שלא יסבו נזק למערכות או למוצרים", הוא מסכם.

בנושא הפחתת כמות המים והשפכים, המרכז להתייעלות הביא לפוטנציאל הפחתה של כ-38,000 קו"ב מים בשנה ותועלת של כמיליון ₪ במצטבר למפעלים כתוצאה מהפרויקטים בהם היה מעורב בשנת 2020.

פלסגד משפרת OEE בצורה משמעותית
*פיני אלון, סמנכ”ל התפעול של חברת פלסג"ד.

אחת מהחברות שכבר התנסתה בפרויקט מוצלח עם המרכז להתייעלות במשאבים היא פלסגד. החברה מפתחת ומייצרת פתרונות אריזה, אחסון ושינוע רב פעמיים למגוון תעשיות. בשנתיים האחרונות חוותה פלסגד צמיחה משמעותית וחיפשה דרכים להתייעל על מנת לשמור על איזון תקציבי. הגדרת תהליך ההתייעלות בוצעה בעזרת יועצי המרכז.

המרכז ביצע אבחון ראשוני לסוגיות המרכזיות במפעל, והציע תכנית עבודה המבוססת על מתודולוגית LEAN. הפרויקט צפוי להקטין את כמות הפחת ב-20%, אשר צפוי להביא לחיסכון של כ-500 אלף ₪ בשנה. זאת על ידי קיצור זמני ה-SETUP והעלאת הניצולת והיעילות של המכונות. "לאחר מספר חודשי עבודה, מדד ה-OEE של החברה עלה מ-60% ל-78% והשאיפה היא להגיע בסיום התהליך ל-85%. הצלחנו להתייעל ע"י מיפוי מדוייק של הבזבוזים במפעל ועבדנו יחד לצמצומם". מספר פיני אלון, סמנכ"ל התפעול בחברה.

הורדת הפחתים וקיצור זמני הסט-אפ מביאה איתה גם חסכון נוסף ומשמעותי בצריכה האנרגטית של החברה.  מיפוי וסקירה של צרכני אנרגיה ברצפת הייצור, וייעול מערכת הקירור במפעל עתידים לשפר אף יותר את הוצאות האנרגיה.

סטאק פלסט מצמצמת שפכים, צריכה אנרגטית ופחתים
*אמיר להב, מנכ"ל סטאק פלסט

גם בחברת סטאק פלסט ניהלו בהצלחה תהליך התייעלות דומה במסגרת המרכז. סטאק פלסט פעילה במספר ענפים: ייצור אריזות לתעשיית המזון והקוסמטיקה, ייצור ארגזי פלסטיק לתחום המזון והמרכולים, משטחי ודליי פלסטיק וקבלנות משנה בהזרקה.

החברה עברה שנתיים עמוסות שינויים אשר כללו, בין השאר, העתקת מפעל ייצור משוהם לאזור התעשייה ברקן, איחוד פעילויות, הטמעת מערכות IT חדשות ובניית מחסן הפצה וניהול מלאי. "אחרי כל השינויים האלו והגדילה המשמעותית, חיפשתי איך אנחנו יכולים להתייעל ולפרוץ קדימה", אומר אמיר להב, מנכ"ל החברה. "התחלנו פעילות עם המרכז להתייעלות במשאבים והם הקצו לנו יועצים הן בתחום הסביבתי-אנרגטי והן בתחום התפעולי. לאחר סקירה של המצב הקיים, יצאנו לדרך והתחלנו לפעול בפברואר השנה".

במסגרת הפרויקט עם המרכז, סטאק פלסט נמצאת היום בתהליך שיפור תפעולי ע"י הגדלת אמינות המלאי הקיים, ניהול נכון יותר של המחסן והמיקומים, העלאת האיכות ע"י צמצום תלונות לקוח וכמויות הפחתים. לצעדים אלה יש פוטנציאל להפחית את כמות הפחת בכ-10 טון לשנה. גם בתחום הסביבתי-אנרגטי בוצע סקר אנרגטי מקיף של כלל המכונות והמערכות במפעל ויצאה תוכנית לשימוש יעיל יותר במכונות על מנת לצמצם הוצאות חשמל אשר צפויה להפחית בין 500-300 קוט"ש בשנה. בנוסף, מתבצע פרויקט לניהול שפכים נכון יותר על ידי עידוד הפחתה במקור, פרויקט שעשוי להפחית את כמות הפסולת המפונה בכ-3-2 טון בשנה.

חברות נוספות המעוניינות לבחון אפשרות לשיתוף פעולה עם המרכז מוזמנות ליצור קשר:

המרכז להתייעלות במשאבים, דורון קול, 050-981-5652, [email protected]

להרשמה למרכז ההתייעלות: www.yail.co.il