התאחדות התעשיינים מסכמת את שנת 2020

בכנס וירטואלי הציגה התאחדות התעשיינים את סיכום שנת הקורונה, בדגש על תעשיית הפלסטיקה והגומי. הסקירה כללה מגמות כלכליות המשפיעות על מחירי חומרי הגלם והציגה תחזית אופטימית ל-2021

תמונה 1: מצב ענף הגומי והפלסטיק בסיום שנת 2020.

לפני המגפה, תעשיית הפלסטיק סבלה מתדמית מוכה וחבוטה בתקשורת על רקע ההיבטים הסביבתיים. אולם במהלך המגיפה התעשייה עומדה בחזית הלחימה בקורונה. היא ייצרה בשנה האחרונה חלפים למכונות הנשמה, מסכות, ציוד מגן, מוצרים אנטי-מיקרוביאליים ועוד.

איך עברה שנת 2020 על תעשיית הפלסטיק המקומית?

בסקירה מאקרו כלכלית, שהועברה ע"י מילה סויפר פז, מנהלת מחלקת המחקר הכלכלי בהתאחדות, בשנת 2020 הייתה ירידה במספר העובדים, במכירות ובייצוא. עם התקדמות המגיפה, שיעורי הפגיעה בתעשייה הלכו ופחתו, בעיקר עקב המאמצים לאפשר עבודה סדירה ככל האפשר למרות הסגרים. רק 4% מהעובדים הוצאו לחל"ת, לעומת 13% במשק כולו.

התפוקה התעשייתית גדלה, אולם בהסתכלות בעין יותר בוחנת נראה כי הגדילה נבעה מענפי טכנולוגיה אלקטרונית ואילו הצמיחה בענפי הגומי והפלסטיק נשארה ללא שינוי בהשוואה ל-2019. חדשות טובות יותר מגיעות מכיוון הפריון התעשייתי, אשר עלה ב-2020. השכר הממוצע בהשוואה למשק גבוה ב-40% ועמד על 12,723 ₪.

בהסתכלות על היקפי מכירות וייצוא, ענף הגומי והפלסטיק נפגע מעט מאוד, לעומת התעשייה הכללית, ואף רשם עלייה של 2% בהיקפי הייצוא שהסתכמה ב-2.2 מיליארד דולר. היקף המכירות בשנה זו היו 18.4 מיליארד ₪ ונכון להיום מועסקים 22.3 אלף עובדים בענף הגומי והפלסטיק.

הצפי לשנת 2021 אופטימי, עם מגמת התאוששות וחזרה הדרגתית לשגרה. יש צפי קליטה של 3% עובדים חדשים על אף שנצפתה ירידה במכירות המקומיות והייצוא ירדו בחלק הראשון של השנה. גם השקעות החברות בפיתוח ירדו וגם כאן צפוי שינוי מגמה וניצול הטבות מדינה הקיימות בתחום.

לסיכום,

בימים אלו מנהלות חברות תעשייתיות רבות את הסיכונים וההזדמנויות שלהם ביתר זהירות ומנסות לנווט את דרכן בעולם הסוער. נכון לעכשיו נראה כי המגפה וכולנו תקווה כי והעולם יחזור לעסוק בנושאים שגרתיים יותר ברומו של עולם (הפלסטיק).