"לא יכול להיות שזה עובד"

מה תגידו אם נספר לכם שניתן לקחת פסולת ביתית ולהפוך אותה לחומר יקר ערך לתעשיית הפלסטיק? ubq הישראלית, פורצת עם טכנולוגיה שכזו לעולם בתערוכת K 2019

ביתן ubq בתערוכת K 2019. משמאל: ג'ק טאטו ביגיו, מנכ"ל ubq. מימין: נעה אלבוחר, PlasticTime.

"אני לא מאמין לך, לא יכול להיות שזה עובד!" זוהי התגובה הראשונית לה זוכה ג'ק טאטו ביגיו (Jack Tato Bigio), מנכ"ל ubq, כאשר הוא מציג את מוצר החברה: חומר ייחודי המבוסס על תירכוב פסולת ביתית לא מופרדת. חברת ubq הציגה השנה, זו הפעם הראשונה, בתערוכת K. הביתן שלה זכה להתעניינות אדירה מצד באי התערוכה, כל זאת הודות למוצר פרי פיתוחם.

מפסולת לפלסטיק

ubq הינה חברה פרטית בבעלות מספר שותפים שנוסדה ביולי 2012. החברה פיתחה טכנולוגיה ייחודית שמטרתה להפוך PCR (פסולת מיחזור צרכנית) לתירכוב תרמופלסטי חדש. כל זאת, במחיר תחרותי ועם טביעת רגל כימית ייחודית. החומר יכול להחליף חומרים פלסטיים מסורתיים בייצור מוצרים וזאת מבלי לשנות את ציוד הייצור והעיבוד. הוא קומפטבילי לסוגי פולימרים רבים ומאמץ את תכונותיהם כאשר הוא מעורבב איתם ביחסים משתנים.

עבודה עם התעשייה

עם החומר שמייצרת ubq ניתן לעבוד כבר היום בתערובת עם פולימרים סטנדרטיים רבים ובשיטות הייצור המקובלות. האחוזים משתנים לפי היישום וכלל האצבע הוא שניתן להוסיפו באחוזים הולכים ועולים, כל עוד נשמרות תכונות החומר הקיים. "ניתן גם לעבוד עם החומר שלנו בצורה נקייה", מספר ג'ק ביגיו, "אבל הדבר יצריך התאמה של הטכנולוגיות הקיימות. אולם גם כיום, ללא שום שינוי בתנאי הייצור, ניתן להגיע לחומר ירוק בהרבה, תוך שימוש בתרכובות החומר שלנו".

כיום מספקת החברה ללקוחותיה שירות מלא הכולל תירכוב של ubq עם פולימרים סטנדרטיים, לפי יחסי הערבוב הרצויים לכל לקוח ולקוח. "כשירות ללקוח אנחנו מערבבים אחוזים משתנים של ubq, שיכולים להגיע אף לעשרות אחוזים, בתוך החומר הבתולי של הלקוח. אנחנו יכולים גם להכניס תוספים שונים ופיגמנטים בתהליך", מספר ביגיו. "בעתיד נוכל להציע תרכובות מדף מבוססות ubq. כבר היום יש לנו ידע בנוגע לאילו גריידים בשוק עובדים טוב יותר בהתאמה לחומר שלנו תוך שמירת תוכנותיהם המכניות. אנו מתכננים לנצל  את הידע הנצבר על מנת להציע תרכובות איכותיות" הוא מסכם.

שיתוף פעולה עם NGR

NGR, ענקית המיחזור העולמית, היא אחת מספקי המכונות של החברה. "אנחנו עובדים ביחד עם NGR באפיון ובניית המכונות כאשר כל הידע שייך ל-ubq. תהליך העיבוד שלנו מצריך מכונות השונות מהסטנדרט הקיים בתעשייה ופעלנו יחד עם NGR לתכנון ובניה של הציוד", אומר ביגיו. כראיה לכך, כל מי שעבר ליד הביתן של ענקית המיחזור NGR לא יכל לפספס את הפרסום של ubq בביתנה אותו ניתן לראות גם בכתבה על NGR בגיליון זה. מרכזיות הפרסום מצביעה על הגאווה שחשה ענקית המיחזור, כאשר היא לוקחת חלק בפרויקט זה.

המפעל בישראל

המפעל של החברה בישראל ממוקם בצאלים ומטפל בכ-7000 טון פסולת ביתית בשנה. בתהליך הייצור נעשית הפרדה של זכוכית ושל מתכת מזרם הפסולת. שבעים אחוזים מהחומר שנשאר הופכים ל-ubq ו-30% הנותרים הופכים למים. מדובר למעשה בתהליך ירוק לחלוטין כאשר אין ממנו שום זרם פסולת. התהליך אינו צורך מים ואין בו פליטת ושריפת גזים בעייתיים.

מתכלה או ממוחזר?

אם תשאלו את ג'ק ביגיו, העולם מתקדם לעבר פתרונות מיחזור על פני פתרונות של פולימרים מתכלים: "רמת ה-CO2 שפולימר מתכלה כדוגמת PLA מפיק גבוהה מזו של PP. יתרה מזאת, המידה ו-PLA אינו ממוין נכון בזרם הפלסטיק הוא מגיע למטמנה ויוצר את גז המתאן. לכן, נוצר מצב אבסורדי, בו אם החומר אינו מטופל נכון בקומפוסט, הוא בסופו של דבר מביא יותר נזק סביבתי מתועלת.

עם המבט לווירג'יניה

החברה מעסיקה כיום בארץ כ-35 עובדים. התכנית לעתיד הקרוב היא להקים מפעל בארצות הברית, כאשר ווירג'יניה נשקלת ברצינות כמיקום מתאים. המפעל העתידי אמור לייצר כ-100,000 טון בשנה ונראה שלפי ההתעניינות שיצרה החברה בתערוכה, יהיה לו ביקוש.
"קווי הייצור שלנו הם מודולריים כך שניתן להתחיל בקטן ולצמוח עם התהליך. הכוונה היא שבסוף 2020 כבר יהיה בארה"ב מפעל עובד. בעתיד הרחוק יותר מתוכננת פתיחת מרכז נוסף באירופה.

ההיסוס הראשוני בו אנחנו נתקלים כאשר אנחנו מספרים על המוצר, משתנה מהר מאוד להתלהבות ופליאה אצל הלקוחות", מספר ביגו ולנו נשאר להמשיך ולעקוב אחרי ההתפתחות של החברה המעניינת הזו.