למה הגענו ליריעות מרובות פולימרים ומה ניתן לעשות כדי להיפטר מהן?

קרנן של יריעות Mono העשויות מ-PE בלבד הולך ועולה. אולם כדי להכניס לפולימר אחד את כל התכונות המתקבלות משילוב פולימרים יש צורך בתוספים מיוחדים בשילוב עם שיטות עיבוד מתקדמות. חברת תוסף לקחה על עצמה מטרה זו ומשיקה סל פתרונות שיאפשרו לכולנו למחזר יותר!

תמונה 1: דוגמה לשקיות עומדות (Stand up pouch) שיוצרו על ידי למינציה של שתי יריעות PE. הקשיחות מתקבלת בעזרת שימוש בתרכיז BR7783DP EU המשפר קשיחות ועמידות תרמית חיצונית.

מהנדסי היריעות לא תכננו יריעות מפולימרים שונים סתם כך, לשם השעשוע. כל אחד מהרכיבים תורם במשהו ל"מאמץ המלחמתי". האחד תורם עמידות תרמית, השני קשיחות, השלישי יכולות הלחמה וכך הלאה, עד שבסופו של דבר מתקבלת יריעה המורכבת מסך תכונות חלקיה. זה מורכב, מאתגר טכנולוגית, הציוד יקר והמומחיות להפעלתו גבוהה אך התוצאה הסופית מוצלחת מאוד. מוצלחת, פרט לתכונה אחת חשובה שהלכה לנו לאיבוד בדרך – היכולת למחזר.

מסתבר שאת הפאזל שנוצר מערבוב הפולימרים, לא ניתן לפרק. היריעות אינן מתאימות למיחזור וכל מה שנותר, במקרה הטוב, הוא לזרוק אותן למדורה גדולה ולהשתמש באנרגיה שנקבל משריפתן. אם פעם לצרכן הסופי זה לא כל כך הפריע, היום דעת הצרכנים ובעלי המותגים השתנתה והפתרון הזה הופך ללא לגיטימי. פרסומים רבים מציפים את הבעיה, מדברים על הנושא ומחפשים דרכים לפתרון ולתכנון מחדש.

אולם, בזמן שכל העולם מדבר על הבעיה הגלובלית, בתוסף כבר מציגים את הפתרון: מעבר ליריעות מונו. יריעות אלו מתבססות על פולימר אחד, כך שניתן יהיה למחזרן בקלות. האתגר כאן לא פשוט. יש "לדחוס" את מגוון התכונות של הפולימרים השונים לאותו הפולימר ואת זה עושים בחוכמה בתוסף בעזרת תרכיזים מתקדמים ושיטות עיבוד שונות.

עוברים ליריעות PE מתוחות

ממש לאחרונה השיקה תוסף סל מוצרים חדש המיועד ליריעות PE מתוחות. בין המוצרים החדשים ניתן למצוא תוסף משפר קשיחות (BR7783DP EU), אנטי-בלוק, אנטי-פוג, אנטי-סטטי, סליפ, MB לבן ותוסף מט. תוספים אלו לא פוגעים באיכות האופטית של היריעה וכן ביכולת העיבוד שלה ויעילים בהגנה על המוצר הנארז.

מיכל שרייבר, מנהלת מוצר תוספים לתחום האריזות בתוסף, מסבירה: "במהלך הפיתוח עשינו ניסיונות בחברת Brueckner המייצרת כלים מעבדתיים לסימולציה של מתיחות שונות של יריעות. העמדנו את התוספים החדשים בכל מבחן אפשרי. התוצאות היו ברורות, סדרת התוספים החדשה מספקת את התכונות האופטיות והפונקציונליות שאליהן כיוונו. זאת ללא פגיעה בתכונות המכאניות של היריעה".

התוספים החדשים מתאימים לטכנולוגיות מתיחה שונות של יריעות שאת כולן ניתן למצוא בשוק. "התוספים שלנו מתאימים לייצור של יריעות BOPE אך לא רק. אנחנו רואים יותר ויותר קווים למתיחה חד כיוונית של יריעות נכנסים לשוק. מדובר בקווי אקסטרוזיה בניפוח עם יחידת MDO אינטגרליות. חברות מובילות בתחום כמו W&H (עם קו ה-VarexII) ורייפנהאוזר מובילות את הפיתוח והשיטה הולכת וצוברת פופולריות לתעשיית האריזות". (דוגמה בתמונה 2)

קווים ייעודיים ל-BOPE אינם נפוצים כרגע ויריעות אלו מיוצרות בקווי BOPP סטנדרטיים אולם בעתיד הקרוב זה הולך להשתנות. יצרנים רבים מתכננים להתחיל לייצר יריעות HD-BOPE אשר ישמשו בעיקר לאריזה. יריעות אלו תהיינה חזקות וקשיחות והן יתאימו מאוד ליישומים שונים הדורשים אריזה קשיחה".

תמונה 2: שקית עומדת (Stand up pouch) המיוצרת כולה על טהרת PE .BOPE מתוח, המיוצר עם מוצרי תוסף, מחליף BOPET או BOPP סטנדרטיים.
למינציה של יריעה קשיחה בניפוח, כתחליף ל-BOPET

כבר לפני שלוש שנים השיקה תוסף מוצר חדש ומהפכני המונע מיגרציה, BR7783DP EU. תפקידו המקורי הוא במניעת מיגרציה של תוספי AF וסליפ אשר נוטים לעבור בין שכבות היריעה ולא להישאר בשכבה הפונקציונלית.

אולם לאחרונה, בעקבות הדרישה הגדולה למעבר ליריעות מונו, נראה כי למוצר זה תכונות נוספות ולא פחות חשובות. ראשית, המוצר החדש גורם להקשחה משמעותית של היריעה. שנית, כאשר משתמשים במוצר בשכבה החיצונית, הוא משפר משמעותית את העמידות התרמית של היריעה. תכונות אלו מושגת במקור על ידי למינציה ל-BOPP או BOPET והשימוש בתוסף מייתר זאת ומקדם את הפתרון של מעבר ליריעות מונו.

"אנחנו רואים שימוש בפתרון זה בתהליכי למינציה של 2 יריעות PE אחת לשניה", מספרת לנו מיכל. "היריעה הראשונה משמשת כשכבת הלחמה ואילו השניה, מכילה את התוסף החדש ומחליפה למעשה על היריעה המתוחה. יישום נוסף הוא שימוש של התוסף ביריעה בודדת, רב שכבתית, כך שהוא ממוקם בשכבה החיצונית. באופן זה מעניק התוסף ליריעה קשיחות ועמידות תרמית מיד לאחר יצורה, ללא שלב עיבוד נוסף ולמינציה". (דוגמה בתמונה 1)

קבלת אפקט מט

תרכיז נוסף שבא להחליף את שלב הלמינציה הוא תרכיז מט. מדובר בתרכיז המוכנס לשכבה החיצונית באקסטרוזיה ומקנה ליריעה מראה יוקרתי ללא התפשרות על רמת מעבר האור. הפיזור אחיד ומקנה ליריעה תחושה של נייר ולא של פלסטיק. ניתן לשלוט על רמת העכירות המקבלת באמצעות מינון שונה של התרכיז ביריעה. היריעה המתקבלת ניתנת גם להדפסה בקלות וכן להלחמה. התרכיז מתאים למגוון טכנולוגיות ייצור: גם ליריעות מתוחות דו כיוונית וגם לקו ניפוח עם MDO או ללא MDO. גם תרכיז זה משפר את העמידות התרמית וחוסך את תהליך הלמינציה (דוגמאות בתמונות 3 ו-4).

תמונה 3: דוגמה לשקית עומדת (Stand up pouch) על טהרת ה-PE. מכילה שילוב של שני התוספים, תוסף מט ותוסף BR7783DP EU.

"במקרה זה, השימוש בתרכיז לא רק שחוסך את שלב הלמינציה אלא חוסך גם את תהליך אידוי הממס המתרחש במהלך ייצור יריעות BOPET או BOPP בעלות אפקט מט", מחדדת מיכל. "על כן, תרומתו לסביבה גדולה יותר. תרומה נוספת היא לכיס היצרן. התוסף מייתר תהליכים סטנדרטיים לקבלת אפקט המט, למינציה או דפוס, ועל כן הוא מצליח לצמצם עלויות. כמו כן, בניגוד ליריעות מלומנטות ל-BOPET ניתן לבצע הלחמת overlap seal (פנים לחוץ)".

תמונה 4: שקית עומדת (Stand up pouch) על טהרת ה-PE. מיוצרת בקו ניפוח 5 שכבתי – שתי יריעות מלומנטות אחת לשניה. אפקט המט מתקבל ע"י השימוש בתרכיז המט של תוסף המאפשר בנוסף עמידות תרמית.
כל הפתרונות נמצאים כבר בתהליכי מיסחור מתקדמים

נראה שתוסף אכן מצליחה לקדם את עולם האריזה ליריעות מונו העשויות מפולימר אחד וניתנות למיחזור. כל הפתרונות המוזכרים כאן כבר נמצאים בניסיונות אצל חברות ענק בארה"ב, ספרד ודרום אמריקה כאשר חלקם כבר נמכרים מסחרית ומוצגים על המדף.

בתמונה: מיכל שרייבר, מנהלת מוצר תוספים לתחום האריזה בתוסף.

למידע נוסף:

תוסף, מיכל שרייבר, 054-566-3373 , [email protected]