כל המפזר (אור) – הרי זה משובח

תאורה מבוססות LED הופכת לחלק אינטגרלי מעולמנו. היא מחייבת יכולות פיזור אור גבוהות הממסכות את מקור האור החדש ומונעות סינוור, זאת לצד שימור יכולת ההארה הגבוהה. כפרית משיקה שני מפזרי אור חדשים ללוחות PC ו-PMMA העונים לצורך זה במלואו

תמונה 1: תמונות מיקרוסקופ של כדוריות מפזרות האור ושרטוט של פיזור אור שונה כתלות במקדם השבירה של כל חומר.

בשנים האחרונות תאורת ה-LED הפכה להיות התאורה הנבחרת לשימוש בקופסאות תאורה עקב צריכת החשמל הנמוכה שלה במקביל לעוצמת ההארה הגבוהה. היא נמצאת בשימוש נרחב בעולם הפרסום, שילוט והתאורה. במוצרים אלו יש חיפוש תמידי להתחדשות במטרה למשוך את תשומת לב הצרכנים ולספק חוויה נעימה לעין. תעשיית הפלסטיקה לוקחת חשוב ביישומים אלו ומייצרת לוחות לחיפוי מקור האור.

האתגר שבתאורה

יצירת שלט מואר (או קופסת תאורה) מוצלח איננו דבר כל כך פשוט. ראשית יש לחשוב על מקור התאורה הרצוי: LED, נורת פלורוסנט, נורת פחם וכו'. שנית, יש למקם את מקור האור בצורה כזו שלא יחמם את מכסה הפלסטיק ויפגע בשלט או ייצור חימום יתר בקופסה הסגורה ויגרום, חלילה, להצתת השילוט. שלישית, יש לחשוב כיצד ניתן  למסך את מקור האור ולפזרו כך שמצד אחד לא יראו אותו ומצד שני, האור שהוא מפיץ יפוזר בצורה אחידה על פני השלט. כך נקבל אפקט ההארה איכותי ובעל תכונות פיזור אור מיטביות. כאן, נכנסים לפעולה מכסי תאורה המכילים תוסף מפזר (Diffuser) המקנים, לרוב, ללוח צבע חלבי בשל אופיים של תוספים אלה. בשילוב עם TiO2 יקראו קבוצת מפזרים אלה (Diffused Opal) (תמונה 2). תוספת TiO2 נועדה להקנות ללוחות גוון מחד ומאידך "לקבוע" את רמת פיזור האור, העברתו ו"הסתרת מקור האור" (Clarity), אך מגיעה עם "תג מחיר" של ירידה במעבר האור.

תמונה 2: לוחות שונים המכילים תוספים לפיזור האור.
רגע של פיזיקה (על רגל אחת, לא להיבהל):

לכל חומר יש את היכולת להעביר, לבלוע או להחזיר את האור המוקרן עליו. כאשר קרן אור עוברת דרך החומר היא נשברת בזווית מסויימת (לפי מקדם השבירה של החומר- Refractive index והגאומטריה שלו) וממשיכה הלאה. כאשר קרן אור פוגעת במשטח אטום היא תחזור ממנו בזווית התלויה בתכונות החומר וטקסטורת פני השטח שלו.

לחומר המכיל תוסף מפזר אור, מוסיפים בעצם חלקיקים קטנים מאוד שלהם יכולת לשבור את האור לזוויות רבות. קרן האור נשברת, למעשה, בעת הפגיעה במשטח ומתפזרת לכיוונים רבים כאשר היא עוברת דרך הלוח או מוחזרת ממנו (תמונה 3).

תמונה 3: עקרונות פיזיקליים של פיזור והעברת אור.
פתרונות כפרית לפיזור אור

כפרית היא אחת החברות מהמובילות בארץ ובעולם בייצור תוספים ותרכיזים ללוחות פוליקרבונט ואקריליק (PMMA) בהם נעשה שימוש נרחב בתחומי התאורה, זיגוג וחיפוי. בין מוצריה מגוון רחב של תרכיזים מפזרי אור. בהם בעיקר כאלו העשויים מכדוריות פולימר מצולבות, בעלות התפלגות גודל חלקיקים צרה (תמונה 1). אלו מקנות למוצר הסופי מראה חלבי וכך מתקבל מוצר אשר מצד אחד יודע לפזר את מקור האור בצורה טובה ומצד שני, עדיין מעביר כמות אור גבוהה ומאפשר הארה טובה למגוון יישומי תאורה, זיגוג ושילוט.

מפזרי אור חדשים ל-PC ו-PMMA

לאחרונה פיתחה כפרית תוספים מפזרי אור חדשים המיועדים ללוחות PC ו-PMMA. תוספים אלו מציגים תכונות פיזור אור מעולות, במקביל לשימור מעבר אור גבוה ובעלי יציבות טרמית מעולה המתאימה גם למוצרי הזרקה. תוספים אלה בעיקר מצטיינים ביכולתם להסתיר כראוי את מקור האור. ניתן להבחין בתמונה 4, צד ימין, בהרכב בו ניתן בקלות לראות את מקור האור שמאחורי הלוח. מפזר אור זה אינו טוב מספיק למכלולי תאורה מתקדמים.  לעומת זאת, בצד השמאלי של התמונה לא ניתן להבחין במקור האור. כלומר, ללוח יש תכונת Clarity מעולה. היכולת להשיג העברה ופיזור אור גבוהים ביחד עם Clarity נמוך מורכבת ודורשת טכנולוגיה מתקדמת.

כפרית השלימה לאחרונה פיתוח של מספר הרכבים בתחום זה המתווספים למבחר התוספים הרחב שהחברה מציעה. תרכיזים אלה מגדילים את היצע הפתרונות של החברה ומאפשרים ללקוחותיה להציע מוצרים איכותיים העומדים בדרישות הגבוהות של עולם התאורה והזיגוג בו רואה החברה צמיחה מתמשכת על פני זמן.

תמונה 4: מפזרי אור חדשים מבית כפרית, ללוח PC (למעלה) ו-PMMA (למטה).

למידע נוסף:

כפרית, רועי לוי, 054-648-7367, [email protected]