הרגולציה החדשה שמה על הכוונת את ה- TiO2

יתכן והחומר עתיד להיות מסווג כמסרטן בסוף 2021 על ידי הרשויות האירופאיות. הנושא מסעיר את תעשיית האריזה ועדיין מוקדם להגיד מה יכללו הרגולציות. על מנת להקדים תרופה למכה מפתחת HCA צבענים לבנים חדשים המותאמים למצב

תמונה 1: שלבי החיים של TiO2, מאבקה לגרגרי מסטרבץ' מבחנות ומכל.

תעשיית האריזות, ובפרט אלו הבאות במגע עם מזון, נמצאת בבדיקה מתמדת. הרגולציה בתחום מתרחבת לתחומים נוספים וחומרים שנמצאו בעבר בכל בית נחשבים היום אסורים לשימוש. עכשיו על הכוונת של הרגולטור נמצא הצבע הלבן, טיטניום די אוקסיד (TiO2). תקנות אירופאיות חדשות, שעתידות לצאת באוקטובר 2021, דנות בסיווגו כחומר מסרטן (CLASS 2). זאת לצד מחאה מצד ארגון ה–TDMA (Titanium Dioxide Manufacturers Association) המתנגד לתקנות. שאלות רבות נשארות עדיין פתוחות כמו, את מי תחייב הרגולציה, ואיך תגיב אליה התעשייה? אבל ההערכה היא כי אי הבהירות תטופל בחודשים הקרובים.

הבעיה נמצאת בחלקיקים – התקינה מבדילה בין תרכיז, מוצר ופסולת

חברת HCA ההולנדית, המתמחה בצבענים ותוספים לתעשיית האריזות, בעיקר ל-PET, קיימה לאחרונה וובינר בנושא. מטרתו לעזור ללקוחות ולשאר החוליות בשרשרת הייצור להבין את ההשלכות של הסיווג החדש. האירוע התקיים בצורה אינטראקטיבית, הקהל שאל שאלות והשתתף בסקרים שפורסמו במקום.

הדובר הראשי באירוע היה ריימונד ג'ונמן, מנהל המכירות באירופה. לצידו עמד פאנל מומחים של החברה. "להבנתנו, הסיבה לרגולציה אינה הכימיה של החומר, אלא גודל החלקיקים", הסביר ריימונד. "ה-TiO2 עובר גלגולים לאורך חייו, מאבקה, לתרכיז, למוצר סופי ואז למיחזור וחוזר חלילה (תמונה 1). אנחנו מאמינים כי הרגולציה תתמקד בשלבים הראשונים בשרשרת. בשלבי האבקה והתרכיז של TiO2 יחויבו יצרנים בסיווג החדש CLP (Classification Packaging Label). שלבי הבקבוק והמבחנה (PRIFORM) לא ידרשו בסיווג CLP לפי ה–EUH212, אלא ידרשו לעמוד בתקינות REACH ורגולציות אירופאיות של פסולת אריזה".

ההשערה כי שלבי הכנת המבחנות וניפוח הבקבוקים לא ידרשו בסיווג ה–CLP נובעת מהעובדה כי סיווג זה מחייב רק חומרים עם חלקיקים הקטנים מ-10 מיקרון. בתהליך ייצור האריזה ומיחזורה החומר לא נגרס לממדים אלו ולכן כנראה לא יחויב בסיווג. "תמיד קיים החשש הוא שאם יימצאו חלקיקים קטנים הרגולציה תחול גם על שאר שלבי הייצור", הוא מוסיף, "אבל אם אחוז החלקיקים הקטנים מ-10 מיקרון קטן מ-1% עדיין לא תחול חובת סיווג CLP".

התנגדות ארגון יצרני TiO2

ארגון TDMA מתנגד לסיווג ה- TiO2כחומר מסרטן. זאת בהתבסס על דוחות שקובעים שאין קשר חד משמעי בין TiO2 לסכנה בריאותית. הם מניחים כי גם אם לא יוטלו מגבלות על האריזה הסופית, סיווג שכזה ישפיע לרעה על דעת הציבור.

הסיווג החדש יאלץ את התעשייה לנקוט פעולות בתחומים הבאים: תיעוד, גבול חשיפה תעסוקתי OEL (Occupational Exposure Limit), טיפול בפליטה לסביבה וטיפול באשפה.

אז מה עושים?

סקר שנערך בין משתתפי הוובינר הצביע על כך שכשליש מהם כבר מתחילים לחפש פתרונות בהם אחוז השימוש ב- TiO2­­ קטן מ-1% כדי להימנע משינוי הרגולציה ולעבוד על הצד הבטוח. אולם, אחוז נמוך זה לא אפשרי כאשר רוצים להגיע לצבע לבן אטום. כאן יתכן ובתהליך המיחזור והגריסה תיווצר כמות מסוימת של אבק ולא ברור מה תהיה ההתיחסות אליו.

פיתוח חדש – "לבן בטוח"

לאור השינויים הרגולטורים, מתמקדים ב-HCA בפיתוח צבען באחוז נמוך של TiO2 שיאפשר למשתמשים בו ביטחון כי כמות החלקיקים הקטנים מ-10 מיקרון אינה חורגת מ-1%. האתגר כאן הוא להגיע לצבען שיאפשר אטימות. בחברה מפגינים אופטימיות זהירה ומציינים כי בניסיונות מקדימים אצל לקוחות נבחרים כבר התקבלו תוצאות טובות.

"אנחנו גם בוחנים פתרונות המשתמשים במינרלים אחרים מלבד TiO2", אומר ריימונד. "אולם פתרונות אלו יקרים יותר ואין סיבה לאמץ אותם לפני שתתבהר התמונה מבחינה רגולטורית".

למידע נוסף:

פלורמא, דניאל פלורנטל, 054-474-4291, [email protected]