למינציה חדשה בחום נמוך – מבית פולג מקבוצת POLIFILM הגרמנית / ד"ר עודד דנציגר

לא עוד למינציה מבוססת סולבנטים המזיקים לסביבה ולמפעיל המכונה! פולג משיקה תהליך למינציה חדש בחום נמוך עם שכבת הדבקה ייחודית המבוססת על פוליאולפינים או סטירן בלוק פולימר

בתמונה: אילוסטרציה של תהליך הלמינציה בחום. ירוק – יריעה מודפסת. אדום יריעה ללמינציה. צהוב – גלילת הלמינט. כתום – אזור למינציה. סגול – קורונה.

למינציה (ריבוד) היא טכנולוגיה ותיקה המשמשת שנים רבות בתחום ייצור יריעות לאריזת מזון, בה מספר יריעות מודבקות אחת לשנייה על מנת לשלב את תכונותיהן במוצר אחד. מבנה הלמינט לאריזות מזון מתוכנן על פי דרישות כמו: חסימה לחמצן, לחות, ריח ומעבר אור וכן תכונות מכניות כמו: חוזק, גמישות, עמידות בחום ועוד. זאת על מנת לשמור על אורך חיי המזון ושלמות האריזה.

איכות ההלחמה היא אחת מהדרישות החשובות בשמירה על שלמות האריזה. היריעה הפנימית תכלול לרוב שכבת פוליאתילן בעל תכונות הלחמה טובות הן לעצמה והן לקופסאות או למגשים עליהן היא מולחמת.

השיטות המקובלות להדבקת למינטים

הטכנולוגיה המסורתית להכנת למינטים מתבצעת במריחה של שכבת דבק המומס בממס או במים עם חומר מקשה, כאשר הנפוץ ביותר הוא איזוציאנט. שימוש בטכנולוגיה של מריחת דבק מצריכה אנרגיה רבה לאידוי הממס או המים והמתנה של יום ואף מעבר לכך עד שחוזק ההדבקה מגיע לערך הנדרש. שימוש בממסים שאינם על בסיס מים אינו נחשב ידידותי לסביבה ומעמיד את בריאות המפעיל בסכנה.

למינציות ידידותיות לסביבה

בשנים האחרונות נכנסה לשימוש טכנולוגיה המאפשרת למינציה של יריעה בשיטה אחרת ע"י בציפוי באקסטרוזיה. טכנולוגיה זו יקרה, הציוד מורכב והיא מתאימה לייצור מנות גדולות. טכנולוגיה נוספת הינה שימוש ביריעה מבוססת על דבק המשופעל בחום של בין 110-180 מעלות (Hot lamination). טכנולוגיה זו פשוטה לתפעול, נקיה מאוד, זולה יחסית ומתאימה לריצות קצרות וארוכות. אולם, החשיפה לחום גבוה יחסית גורמת לסלסול חזק של היריעה (Curling). הסלסול מפריע בתהליכי המשך כגון ייצור שקיות. התופעה משמעותית בעיקר ביריעות מתוחות שהשימוש בהם הולך וצובר תאוצה.

יתרונות הלמינציה בחום בטמפרטורות נמוכות

לאחרונה פותח במפעל פולג בקיבוץ גבים שכבת הדבקה חדשה עבור למינציה בחום שבה נעשה שימוש במשפחה של דבקים ייחודים אשר מיוצרים בחברה. ייחודה היא בטמפרטורה הנמוכה הנדרשת ללמינציה, 50 מעלות בלבד. טמפרטורה נמוכה זו מעלימה כמעט לחלוטין את תופעת הסילסול (Curling) עליה דיברנו מקודם.

אין זה פלא שבשורה זו מגיעה מפולג מכיוון שאלו מתמחים בייצור דבקים ליריעות הגנה – תחום המהווה את עיקר פעילות החברה. שכבות ההדבקה החדשות מיושמות על מגוון יריעות המיוצרות גם הן בפולג בטכנולוגיית Cast. הן נמכרות מוכנות לעבודה וללמינציה על יריעות מודפסות או שקופות ללא כל פגיעה בתפוקת הקו. שכבת ההדבקה פנימית ושאר השכבות נבנות עליה, על פי דרישת הלקוח. היריעות זמינות במגוון הרכבים, עוביים ורוחבים כמפורט בטבלה 1.

טבלה 1: סוגי היריעות הזמינות בפולג ללמינציה בחום נמוך.
שכבת הדבקה ייחודית

הדבקים החדשים משתייכים למשפחות שונות של חומרים כמו פוליאולפינים וסטירן בלוק פולימר. שכבת ההדבקה מותאמת למצע עליו היא יושבת ולטכנולוגיית ההדפסה של הלקוח. עיקר הדרישה עליה מדווחים בפולג היא ליריעות עם שכבת הדבקה מבוססת פוליאולפינים מכיוון שזו מתאימה למיחזור היריעה וכן מאושרת למגע עם מזון.

מבחינת ציוד, אין צורך לבצע שינויים משמעותיים בלמינטורים. בהשקעה נמוכה יחסית אפשר להתאים כל למינטור לטכנולוגיה החדשה מבלי לפגוע ביכולת לבצע למינציה מסורתית, במידה ועדיין תחפצו בכך.

טבלה 2: חוזקי הדבקה של המוצר של פולג בלמינציה על יריעות שקופות ומודפסות במדפסות דיגיטליות של HP Indigo.

למידע נוסף:

פולג, ד"ר עודד דנציגר, [email protected]